Vrouwenopvang

Bouw een veilig bestaan op

De vrouwenopvang van Sterk Huis is er voor vrouwen waarbij de thuissituatie onveilig is en er acute hulp nodig is. Heb jij te maken met huiselijk geweld en voel je je niet veilig? Of is er sprake van een andere situatie, waarbij jij als moeder moeite hebt met de opvoeding? Wij bieden een veilige en fijne plek met de juiste hulp.

Wat is een vrouwenopvang?

Vrouwenopvang biedt tijdelijk onderdak en behandeling aan vrouwen die niet meer thuis kunnen wonen door huiselijk geweld en moeders die moeite hebben met de opvoeding van hun kinderen wat de ontwikkeling van de kinderen in gevaar brengt.

Huiselijk geweld
Zit jij in een onveilige situatie die te maken heeft met (huiselijk) geweld? Leef je in angst? Moet je hierdoor zelfs je huis ontvluchten? Ben je alleen of samen met je kind(eren) onveilig? En weet je niet meer wat je moet doen?

Complex ouderschap
Of is er sprake van een andere situatie, waarbij jij als moeder moeite hebt met de opvoeding? Misschien heb je persoonlijke problemen of vraagt het ouderschap momenteel erg veel van jou, wat de ontwikkeling van je kind(eren) in gevaar brengt. We noemen dit complex ouderschap. Soms speelt dit ook in combinatie met huiselijk geweld. Jij en je kind(eren) hebben dan snel een fijne plek en de juiste hulp nodig.

Herken je jezelf in een van deze situaties? Weet dat je er niet alleen voor staat. Sterk Huis staat klaar voor vrouwen die te maken hebben met onveiligheid door huiselijk geweld en/of complex ouderschap.

“Bij De Poort kwamen Fatima
en haar kinderen tot rust.”

– Jessica, pedagogisch medewerker De Poort

Artikelen en verhalen over dit onderwerp

Bouw aan een veilige toekomst

Afhankelijk van je situatie bieden wij jou – alleen of samen met je kind(eren) – een veilige plek en hulp bij Sterk Huis óf hulpverlening bij jou thuis door een ambulant hulpverlener.

Misschien beschik je over een eigen woning en loop je momenteel geen direct gevaar in jouw thuissituatie, maar heb je wél behoefte aan begeleiding. Bijvoorbeeld omdat je moeite hebt met het ouderschap of een nieuw leven opbouwt na een afhankelijkheidsrelatie. Of misschien sta je op het punt om Sterk Huis te verlaten, maar heb je thuis nog extra ondersteuning nodig. Dan is deeltijdbehandeling mogelijk. Je woont dan niet bij Sterk Huis, maar krijgt intensieve begeleiding aan huis van professionals.

Begeleiding en methodieken

Verblijf je bij Sterk Huis in de vrouwenopvang dan krijg je een maatschappelijk werker toegewezen. Deze vaste contactpersoon geeft samen met andere professionals en soms ook met ervaringsdeskundigen vorm aan je traject. Er is ook een kook-werkbegeleider die je vaardigheden in het huishouden, hygiëne en maaltijden leert.

Tijdens jouw verblijf of deeltijdbehandeling is motivatie een pré. Er zijn niet altijd professionals aanwezig, waardoor eigen kracht en inzet noodzakelijk zijn voor het veranderen van je situatie. We werken met de methodieken Critical Time Intervention (CTI) en Krachtwerk en Veerkracht (voor kinderen) aan een toekomstplan gericht op veiligheid, zelfstandigheid en een eigen netwerk.

Moeder en kind opvang

Jaarlijks verblijven er duizenden vrouwen in de vrouwenopvang met hun kind. Het is goed om te weten dat jij niet de enige bent. Lees hoe Ferry, Nina en Coen het hebben ervaren in de vrouwenopvang van Sterk Huis.

Meer informatie opvangen?

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met het Klantenbureau van Sterk Huis. Heb jij te maken een crisis? Lees dan meer over Crisisopvang de Poort. Bij spoed kun je ook contact opnemen met het Crisisinterventieteam: 0800 8013.

Veel gestelde vragen

Hoeveel vrouwen worden er opgevangen?

Bij Sterk Huis worden er ongeveer 200 vrouwen jaarlijks opgevangen in de vrouwenopvang. Ongeveer 175 kinderen komen met hun moeder mee. Landelijk worden er ongeveer 12.000 vrouwen in Nederland opgevangen.

Waar zijn de vrouwen slachtoffer van?

Vrouwen in de vrouwenopvang zijn vaak het slachtoffer van huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, loverboys of mensenhandel, maar het kan ook gaan om vrouwen die moeite hebben met het ouderschap, waarbij de kinderen eventueel gevaar lopen.

Hoe lang verblijf je in de vrouwenopvang?

Hoe lang je in de vrouwenopvang verblijft, is afhankelijk van jouw situatie. Crisisopvang is 6 tot 12 weken bijvoorbeeld, terwijl je ook een traject van zes maanden kan volgen.

Zijn huisdieren ook welkom?

Huisdieren zijn helaas in de meeste gevallen niet welkom in de opvang van Sterk Huis. Gaat het om hulpdieren dan natuurlijk wel. En voor vissen wil ook nog wel uitzondering gemaakt worden.

Wat zijn de kosten?

De kosten van de opvang zijn afhankelijk van je situatie. Ben je jonger dan 18 jaar dan betaal je geen bijdrage, maar ben je ouder dan 18 dan kan het zijn dat er een eigen bijdrage wordt gevraagd van €19,- per maand. Het is goed om te weten dat de vrouwenopvang nooit meer geld kost dan wanneer je thuis zou blijven.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis