Ik wil pleegouder worden

Bij Sterk Huis doen we het samen

Er zijn veel kinderen die een pleeggezin zoeken. Nieuwe pleegouders zijn daarom van harte welkom. Als pleegouder zorg je voor korte of langere tijd óf gedurende weekenden en delen van de vakanties voor een pleegkind. Welke vorm van pleegzorg past het beste bij jou?

Als pleegouder zorg je (tijdelijk) voor een kind van een ander. Dat doe je voor het kind, maar ook een beetje voor jezelf. Pleegzorg brengt namelijk veel moois met zich mee: een kind een veilig en warm thuis bieden en weer zien opbloeien, is goud waard.

Pleegouderschap is soms ook moeilijk en uitdagend. Maar je staat er niet alleen voor. Als pleegouder van Sterk Huis krijg je een eigen pleegzorgwerker toegewezen en extra ondersteuning in de vorm van cursussen en bijeenkomsten.

ROUTE OM
PLEEGOUDER
TE WORDEN

Samen gaan we aan de slag als je kiest om pleegouder te worden. We doorlopen de stappen en samen bekijken we per stap of pleegzorg bij je past.

Informatiebijeenkomsten

Wil je weten of pleegouderschap iets voor jou is óf ken je iemand die pleegouder wil worden? Vraag ons informatiepakket aan óf kom naar een van onze informatiebijeenkomsten.

De volgende informatiebijeenkomsten staan op de planning

  • 9 december, Online via MS Teams (na aanmelding ontvang je een link)
  • 12 januari 2022,  Online via MS Teams (na aanmelding ontvang je een link)
  • 16 februari 2022, Sterk Huis, Rillaersebaan 75 te Goirle
  • 24 maart 2022, Huiskamer voor Pleegzorg, Wilhelminapark 42C, 5041 EC Tilburg
  • 13 april 2022, Online via MS Teams (na aanmelding ontvang je een link)
  • 19 mei 2022, Sterk Huis, Rillaersebaan 75 te Goirle
  • 15 juni 2022, Huiskamer voor Pleegzorg, Wilhelminapark 42C, 5041 EC Tilburg

Alle informatiebijeenkomsten zijn van 20.00 – 22.00 uur.

Aanmelden informatiebijeenkomst

Meld je aan voor een informatiebijeenkomst door het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt dan ook alvast een informatiepakket.


Mocht een informatiebijeenkomst op locatie vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, dan zullen wij deze online via MS Teams organiseren.

Je kunt pleegouder worden bij Sterk Huis als je
in één van bovenstaande gemeenten woont.

Als je pleegouder wordt krijg je ondersteuning van een pleegzorgwerker. Ben je nieuwsgierig naar het werk van onze pleegzorgwerkers? In deze podcast gaat Tine in gesprek met Sarah Adriaansen, pleegzorgprofessional bij Sterk Huis in de regio Hart van Brabant. Welkom bij de podcast Sterke Harten van pleegzorg Sterk Huis.

Alleenstaande, moslim of senior, dat maakt niets uit

Wil je pleegouder worden? Bij Sterk Huis maakt het niet uit of je getrouwd, samenwonend of single, LHTBIQ+, twintiger of senior bent. Bij ons is iedereen welkom. Vereiste is wel dat je er kunt en wilt zijn voor een pleegkind en dat je aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Kun jij een kind een ontspannen, stabiele en veilige woonomgeving bieden? En is er sprake van rust en structuur in jouw leven? Dan verwelkomen wij jou maar wat graag in het traject om pleegouder te worden.

Lees meer

lees meer tekst

Matching process

Bij pleegzorg is het belangrijk dat een kind in een gezin geplaatst wordt dat bij hem of haar past. Daarom wordt er door Jolanda en Vivian gezocht naar een goede match tussen pleegkind en pleeggezin. Zo’n zoektocht kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Dit komt vooral doordat matching maatwerk is. Daarom worden er vaak een aantal stappen doorlopen om een goede match voor pleegkind en pleeggezin te vinden. Wanneer er na het doorlopen van deze stappen sprake is van een match, kun je daadwerkelijk een pleeggezin worden.

Veel gestelde vragen

Wij kunnen ons voostellen dat je nog een aantal vragen hebt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier onder aan de pagina.

Wat houdt pleegouder zijn in?

Een pleegouder zorgt voor een kind van andere ouders. Je zorgt ervoor dat een kind opgroeit in een ontspannen, stabiele en veilige woonomgeving. Een pleegkind kan een paar dagen of een weekend in een pleeggezin verblijven, maar ook een paar maanden of een paar jaar.

Hoe kan ik pleegouder worden?

Pleegouder worden is een serieuze beslissing.

Ben je geïnteresseerd in het worden van een pleegouder? Neem dan contact met ons op om een informatiepakket te ontvangen. Ook kunnen we via deze weg al je vragen rondom het pleegouder worden beantwoorden. Ben je er na het lezen van het informatiepakket of na het bijwonen van een informatiebijeenkomst van overtuigd dat je pleegouder wilt worden? Laat dan je gegevens achter in dit formulier en meld je daarmee aan als pleegouder.

Na het aanmelden neemt een medewerker van Pleegzorg Sterk Huis contact op voor een kennismakingsgesprek bij jou thuis. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en wordt er samen bekeken hoe de voorbereiding op het pleegouderschap eruit ziet.

Als vervolg op het kennismakingsgesprek volg je de STAP cursus. Tijdens deze cursus word je voorbereid op de relatie met de ouder, hechting, identiteit en het omgaang met het soms ingewikkelde gedrag van je pleegkind. Na de STAP cursus beslis je samen met je trainer of je verder gaat als pleegouder.

Kan je een pleegkind kiezen?

Nee, het is niet mogelijk om zelf een pleegkind uit te kiezen. Dit komt doordat er sprake moet zijn van een goede match tussen een pleegkind en het pleeggezin. Bij jouw inschrijving als pleegouder kun je wel een aantal voorkeuren opgeven zoals leeftijd en een jongetje of meisje.

Hoe word je begeleid?

Wie besluit pleegouder te worden, staat er nooit alleen voor. Er komt namelijk regelmatig een begeleider van Pleegzorg Sterk Huis op bezoek. Dit gebeurt niet alleen in het voorbereidingstraject, maar ook als een pleegkind eenmaal in jouw gezin geplaatst is. Deze begeleider helpt je met vrijwel alle zaken die betrekking hebben tot pleegzorg.

Waar kan ik ervaringen lezen?

Niet iedereen weet wat hij of zij kan verwachten van pleegouder worden. Daarom ben je mogelijk benieuwd naar de ervaringen van anderen. Op deze pagina kun je lezen hoe anderen tegen het pleegouderschap aankijken. Hier vertellen zij onder meer hoe ze het traject van begin tot eind hebben ervaren. Op deze manier word je zo optimaal mogelijk voorbereid op het pleegouderschap.

Ben je na het lezen van het informatiepakket of na het bijwonen van een informatiebijeenkomst overtuigd: wil je pleegouder worden? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.