Ik ben of word tienermoeder

Ik ben tiener en zwanger, wat moet ik nu?

Als je tienermoeder wordt of bent, komt er veel op je af. Vooral als je onverwacht zwanger bent geraakt, is je leven plotseling helemaal anders. Loop jij hierdoor tegen complexe, persoonlijke problemen aan? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. Welkom bij LIMA, een warme en veilige plek voor jou en je kind.

Tienermoederschap

Jaarlijks krijgen ongeveer 2500 meiden onder de 20 jaar een kind. Voor veel jonge moeders is het vroege ouderschap een grote uitdaging. Zeker als ze zelf geen fijne jeugd of een stabiele (thuis)situatie hebben gehad. Bij Sterk Huis begeleiden we tienermoeders naar een veilig en zelfstandig bestaan.

Sterk Huis helpt jou!

Sterk Huis staat klaar voor jou en je kindje. We leren je bijvoorbeeld opvoedvaardigheden of helpen je met het versterken van je zelfvertrouwen en weerbaarheid. Ook is het mogelijk om  gebruik te maken van LIMA, een behandelgroep van Sterk Huis voor (aanstaande) tienermoeders die tegen complexe, persoonlijke problemen aanlopen.

LIMA is een behandelgroep van Sterk Huis voor (aanstaande) jonge moeders die tegen complexe, persoonlijke problemen aanlopen en daarbij intensieve zorg en begeleiding nodig hebben. Vanuit deze fijne plek kom je tot rust en bouw je aan een zelfstandige toekomst.

“Ik wilde altijd alles zelf doen en had niemand nodig. Iemand kon met open armen voor mijn neus staan, dan nog wilde ik niets. Hier leerde ik eindelijk hulp accepteren.”

– Lisa

Artikelen en verhalen over dit onderwerp

Baby handje
Jong moeder worden

Jonge (aanstaande) moeders hebben met dezelfde zaken te maken als andere moeders, toch zijn er voor jullie sommige dingen iets…

Welkom bij LIMA, een warme en veilige plek voor jou en je kind

LIMA is een behandelgroep voor (aanstaande) tienermoeders die behoefte hebben aan intensieve zorg en begeleiding. Samen bekijken we wat jíj nodig hebt. Er is aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van je kind én van jullie samen: het vormgeven van een gezonde gehechtheidsrelatie tussen jou en je kindje staat voorop.

Krijg structuur in je leven

Bij LIMA doorlopen we verschillende fasen, waarbij je naar steeds meer zelfstandigheid toegroeit. Je leert jezelf kennen en goed voor jezelf en je kind zorgen. Ook krijg je praktische handvatten aangereikt, wat voor meer structuur in je leven zorgt. Na afloop van de behandeling stap je vol vertrouwen naar buiten. Indien nodig begeleiden we je nog een tijdje op afstand of krijg je ondersteuning vanuit je eigen netwerk.

Wonen in een tienermoederhuis

Je woont ongeveer een jaar in een tienermoederhuis waar je een eigen unit met voldoende ruimte en faciliteiten hebt, om je op weg te helpen naar meer zelfstandigheid. Je hebt dus een eigen plekje, maar ook volop contact met andere meiden in de gezamenlijke ruimte met woonkamer en keuken. De groep bestaat uit jonge moeders met soortgelijke ervaringen, wat herkenning en begrip oplevert. De groepsmomenten zijn gericht op nabijheid en structuur.

Over LIMA

● Voor jonge (aanstaande) tienermoeders met een intensieve zorgbehoefte

● Dag- en nachtbehandeling met ambulante begeleiding

● Veilig pedagogisch leef- en behandelklimaat met een focus op persoonlijke ontwikkeling, herstel en vermindering van probleemgedrag

● Volop aandacht voor groei in zelfstandigheid

● Gericht op het vinden van balans tussen jong (mogen) zijn en moederschap

● Traumasensitieve benadering, gecombineerd met competentievergrotende hulpverlening

● Gemiddelde behandelduur van 12 maanden

“Door naar LIMA te gaan, kreeg ik een kans op een toekomst samen met mijn kind”

- Lieke

Financiële hulp voor tienermoeders

Raak je op jonge leeftijd zwanger en besluit je het kind te houden? Dan kom je voor een flinke uitdaging te staan. Als tienermoeder moet je immers een kind opvoeden en daar komt behoorlijk wat bij kijken. Financieel gezien is het vaak ook niet gemakkelijk. Gelukkig zijn er in Nederland veel instanties die hulp bieden.

Online kan je veel informatie vinden over de verschillende financiële regelingen voor tienermoeders. Hieronder hebben we een aantal informatieve website voor je op een rijtje gezet:

  • SVB (Sociale verzekeringsbank) – Tot 18 jaar krijg je in Nederland als ouder kinderbijslag. SVB is de instantie die dat regelt. Hier ontvang je ook een brief van.
  • DUO – Als je alleenstaand bent en je naast je opleiding een kind verzorgt kan je extra geld krijgen vanuit de eenoudertoeslag.
  • Belastingdienst – Op de website van de belastingdienst kan je verschillende toeslagen aanvragen of proefberekeningen maken. Hier vind je ook informatie over de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
  • Nibud – Nibud geeft veel informatie over de kosten van een baby/kind en deelt ook informatie over beschikbare toeslagen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over LIMA en wat Sterk Huis voor jou kan betekenen? Lees de ervaringsverhalen van Lisa en Lieke of bekijk de flyer van LIMA.

Aanmelden

Heb jij als tienermoeder een intensieve zorgvraag of loop je tegen gedragsproblemen aan? Bij LIMA kom je tot rust en ontwikkel je jezelf. Maak de stap naar een mooie, zelfstandige toekomst voor jou en je kind: stap binnen bij LIMA.

Aanmelding voor LIMA verloopt via je verwijzer (meestal de huisarts) die contact opneemt met het Klantenbureau van Sterk Huis: 013 543 30 73 (Klik hier voor de bereikbaarheid).

tienermoederhuis

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis