Ik voel me beperkt in mijn vrijheid

Mijn familie beslist vanwege mijn geloof

Wanneer je familie over jouw leven beslist vanwege de familie-eer, word je beperkt in je vrijheid. Je mag geen verkering hebben, geen kleren dragen die je mooi vindt of geen andere mening hebben dan je ouders. Soms komt er ook dreiging en agressie bij kijken. Dit kan ervoor zorgen dat jij je niet meer veilig voelt. Of zelfs dat je niet meer veilig bent en moet vluchten voor je familie.

Eergerelateerd geweld en huwelijksdwang

Eergerelateerd geweld is dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd vanuit een eermotief. Jaarlijks worden honderden jongens en meiden in Nederland slachtoffer van eergerelateerd geweld. Ze worden bedreigd, mishandeld en verstoten omwille van de eer van hun familie. Net als Yasmin, die door haar broer werd neergestoken omdat ze zich te westers gedroeg. Of zoals Najet die van haar ouders alleen onder begeleiding naar buiten mocht vanaf het moment dat ze 16 was.

Hoe kan Sterk Huis jou helpen?

Heb je te maken met eergerelateerd geweld? Word je bedreigd of mishandeld? Aarzel niet en zoek hulp. Als slachtoffer zal je waarschijnlijk heen en weer worden geslingerd tussen uiteenlopende emoties. Je voelt je angstig, je schaamt je, je bent boos, maar tegelijkertijd ben je ook loyaal aan je familie. Als de dreiging toeneemt en je thuis niet meer veilig bent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Bij Sterk Huis hebben wij een warme en vooral ook veilige plek waar je tot rust kunt komen. Vanuit die veilige situatie helpen we je om keuzes te maken en om je nare ervaringen een plek te geven.

‘Ik moest mijn zusje vermoorden’

Mijn naam is Efe en ik ben door mijn vader op pad gestuurd om mijn zusje te vermoorden.

Volgens mijn vader is mijn zusje een schande is voor onze familie. Mijn zusje kon zich nooit aan de regels houden. Ging vaak op stap, kwam laat thuis en droeg uitdagende kleding. Op zich geen gek gedrag voor een meisje van 17 jaar, maar in onze cultuur wordt dit niet geaccepteerd. Wij hebben andere waarden, normen en regels dan onze vrienden thuis hebben. Ik zag ook dat mijn zusje zich steeds meer ging afzetten, maar had nooit gedacht dat mijn vader zo ver zou gaan om onze ‘eer’ schoon te houden.

Ik wilde mijn zusje niet vermoorden. Ik heb mijn zusje wel gezocht, om haar te kunnen helpen en beschermen. Gelukkig vond ik haar voor dat mijn vader dat kon. Ik heb haar gewaarschuwd. ‘Kijk uit lieve zus, want vader stopt niet. Dat ik je nu bescherm betekent niet dat je veilig bent’.

Nu loop ik zelf ook gevaar… Ik heb natuurlijk de opdracht van mijn vader geweigerd. Gelukkig zijn er veilige plekken waar je om bescherming kan vragen. Ik woon nu sinds een tijdje op een extra veilige afdeling. En zoals ik mijn zusje al waarschuwde: mijn vader heeft mijn oudere broer op pad gestuurd. Om ons beide te vinden en te vermoorden.

Artikelen over dit onderwerp