Jaarlijk worden er ruim 63.000 gevallen van huiselijk geweld gemeld bij de politie. In werkelijkheid zijn de getallen nog veel hoger, naar schatting 219.000 slachtoffers per jaar. Heb jij te maken met huiselijk geweld door je vader of moeder, word jij geslagen door je partner of ben je zelf juist de pleger? Dan staan wij voor jou klaar. Sterk Huis helpt om het geweld te stoppen.
Wat is huiselijk geweld?
We spreken over huiselijk geweld wanneer er bij iemand thuis veel geweld voorkomt. Het woord huiselijk geeft aan dat het afspeelt in de huiselijke kring. Dit kan zijn door een partner, ex partner of andere gezins- of familieleden. Onder huiselijk geweld valt veel meer dan veel mensen denken of zichtbaar is voor de omgeving. Lichamelijk geweld, psychische mishandeling, kindermishandeling, seksueel misbruik, economisch geweld, eergerelateerd geweld, verwaarlozing en stalking vallen onder huiselijk geweld. Maar ook verwaarlozing, overmatige controle en getuige zijn van geweld valt hier onder. Het is de meest omvangrijke vorm van geweld in Nederland. Er wordt vaak gedacht dat vrouwen alleen slachtoffer zijn van huiselijk geweld, maar dat is niet waar. Mannenmishandeling komt ook voor in huiselijke sfeer.
Lees hier meer over de verschillende vormen van huiselijk geweld.
Van probleem naar oplossing
Sterk Huis biedt hulp bij huiselijk geweld. We staan klaar voor kinderen en volwassenen die te maken hebben met agressie of geweld. Samen met hen kijken we hoe we het geweld kunnen stoppen. We gaan op zoek naar de juiste oplossing en werken zo naar een prettige, veilige toekomst.
Heb je een vraag?
Klik op het onderwerp en kom te weten
hoe Sterk Huis jou kan helpen.
“Een kind dat niet met liefde wordt behandeld, houdt niet op van zijn ouders te houden: het houdt op van zichzelf te houden.”
Wat zijn de gevolgen?
De gevolgen van huiselijk geweld kunnen ontzettend ingrijpend zijn. Het kan leiden tot lichamelijke gevolgen zoals verwondingen, littekens of zelfs een blijvende handicap. De psychische gevolgen van huiselijk geweld zijn echter nog veel groter. Het kan traumatische klachten opleveren. Slachtoffers krijgen last van depressies, angst problemen of trauma’s. Ze raken vaak in een isolement, verliezen zelfvertrouwen en ontwikkelen een negatief zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt dat veel slachtoffers van huiselijk geweld ook te maken krijgen met andere problemen, zoals problemen op het werk en problemen met huisvesting en op financieel gebied.
Gevolgen voor het hele gezin
Huiselijk geweld kan gevolgen hebben voor het hele gezin. Kinderen die getuigen zijn van geweld lijden daar net zo erg onder als wanneer zij zelf mishandeld worden. Naar schatting zijn 25.000 kinderen getuige van geweld. Opgroeien in een gezin waar veel geweld is, kan veel maakt kinderen kwetsbaar op verschillende manieren. Kinderen leven voortdurend in angst en groeien op met gewelddadig gedrag als standaard. Hierdoor lopen zij meer risico op crimineel of gewelddadig gedrag.
Gevolgen van kindermishandeling
Kindermishandeling kan grote gevolgen hebben. De ontwikkeling van een kind hangt voor een groot deel af van de interactie met de ouders. Dat geldt zeker in de eerste levensjaren. Het schaadt de emotionele ontwikkeling en de vooruitgang van de motoriek, de groei, spraak en het taalgebruik.
Kinderen kunnen slechter gaan presteren op school, eenzaam worden of zelf geweld gaan gebruiken tegen andere kinderen. Op de langere termijn zijn er ook zichtbare gevolgen door kindermishandeling. Er kunnen psychische problemen ontstaan, zoals trauma’s of stoornissen. Mensen die vroeger als kind slachtoffer waren van geweld in huiselijke kring, verliezen vaker het vertrouwen in zichzelf en in anderen. Hierdoor krijgen ze problemen met intimiteit en seksualiteit. Ze vinden het lastig om een relatie aan te gaan.
Signalen herkennen
Als buitenstaander is het lastig te beoordelen of er iets ernstigs aan de hand is of niet. Een relatie is namelijk niet altijd koek en ei. Dit wil niet gelijk zeggen dat er sprake is van huiselijk geweld. Sommige signalen van huiselijk geweld zijn heel opvallend, zoals een blauwe plek. Maar dan nog: komt dit door huiselijk geweld of is diegene gevallen? Omdat het achter gesloten deuren gebeurt is het niet altijd duidelijk wat er precies aan de hand is. Toch zijn er een aantal signalen waar je op kan letten.
Lichamelijk letsel
Blauwe plekken, kneuzingen of breuken, brandwonden of snij-, bijt-, of hoofdwonden.
Psychische signalen
Depressie, vermoeidheid, angst, hyperventileren, flauwvallen of stress.
Gedragssignalen
Onderdanige houding, onzekerheid, schrikachtig, maakt weinig oogcontact, verslavingen, uitstelgedrag, schuldgevoelens, veel verschillende emoties, afspraken steeds afzeggen of eenzaamheid.
Signalen bij kinderen
Heel druk of heel rustig in de klas, weinig vriendjes, gedragsproblemen, vertonen van raar gedrag of geweld naar anderen.
Signalen pleger
Hij of zij is snel jaloers, bazig, is eerst driftig en dan opeens weer lief, doet alsof zijn partner zijn of haar bezit is, sloopt regelmatig dingen in huis, belooft iedere keer dat het niet meer zal gebeuren en wil altijd weten waar de ander is of wat hij of zij aan het doen is.
Artikelen over dit thema
Op 8 februari gaven Ebru Arslan en Jesse Lapien een presentatie over eergerelateerd geweld tijdens een congres in Hasselt, België….
“Ik wilde de eerste signalen niet zien” De voordeur gaat niet zomaar open. Eerst haalt Milou (29) alle dubbele sloten…
Het aantal gevallen van femicide – de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is – is in Nederland…
Dinsdag 14 juni. Je kan een speld horen vallen in de trainingsruimte van Sterk Huis. Vier ex-plegers van huiselijk geweld…
Downloads en folders
Ik heb vermoedens, wat kan ik doen?
Heb jij het vermoeden dat iemand te maken heeft huiselijk geweld? Probeer erover te praten diegene. Laat weten dat jij er voor hem of haar bent. Maak bespreekbaar dat het geweld kan stoppen door een melding hiervan te maken bij Veilig Thuis. Sterk Huis heeft een warme en veilig opvang waar je weer tot rust kan komen.
Ken je het slachtoffer van huiselijke geweld niet goed genoeg om het gesprek aan te gaan? Heb je bijvoorbeeld het vermoeden van huiselijk geweld bij de buren waar je nooit contact mee hebt of een ouder op het schoolplein? Twijfel je over jouw vermoedens? Dan kun je anoniem contact opnemen met Veilig Thuis. Zij bespreken met jou de situatie en geven je een passend advies. Lees hier meer over het maken van een melding voor huiselijk geweld.
Ik ben slachtoffer van huiselijk geweld
Ben jij zelf slachtoffer van huiselijk geweld. Twijfel dan niet en meld dit. Huiselijk geweld komt vaak voor, maar is zeker niet normaal. Door erover te praten kun jij een stap vooruit zetten, een stap naar hulp. Sterk Huis staat voor jou klaar om je op te vangen, je een veilig gevoel te geven en een onafhankelijke toekomst op te bouwen. Samen kunnen we hier aan werken. We helpen je goede keuzes te maken, voor een veilige toekomst. Ben jij slachtoffer van huiselijk geweld, maar durf je geen officiële melding te maken? Chat dan eerst anoniem met ons of met Veilig Thuis.