Onze projecten

Pijler 1:
Opvang en behandeling

Pijler 2:
Eerder signaleren en voorkomen

Wij zien een opleiding en werk als cruciale voorwaarden voor een veilig en zelfstandig leven. Sterk Huis wilt haar cliënten de mogelijkheid bieden om tijdens een hulpverleningstraject zich voor te bereiden op een toekomst na hulpverlening. Dit doen we door te werken aan zelfvertrouwen, sociale en economische zelfredzaamheid, sociale vaardigheden, een eigen netwerk opbouwen en eigen verantwoordelijkheid. Ook richten we ons op het opdoen van werkervaring en het vinden van een opleiding en werk.

Successen bord

Stoppen met prostitutie

RUPS biedt prostituees hulp en ondersteuning bij het stoppen met prostitutie. Het maakt voor deelname aan het uitstapprogramma niet uit of je vrijwillig in de prostitutie werkt of onder dwang in de prostitutie bent geraakt. Iedereen kan bij ons terecht, of je nu in een club werkt, via het internet of op een andere manier. En of je nu een verblijfsvergunning hebt of niet, man, vrouw of transgender bent, of drugsverslaafd bent of niet, iedereen is welkom. De enige voorwaarde is dat je wilt stoppen met prostitutie.

Wil je praten over je werk in de prostitutie of loop je rond met een bepaald probleem? Dan ben je bij prostitutie maatschappelijk werk aan het goede adres. We bieden een luisterend oor of denken graag met je mee over een oplossing. 

Voor wie is prostitutie maatschappelijk werk?

Iedereen kan bij ons terecht, of je nu in een club werkt, via het internet of op een andere manier. En of je nu een verblijfsvergunning hebt of niet, man, vrouw of transgender bent, of drugsverslaafd of niet, iedereen is welkom.

Kosteloos

De hulp die we je bieden via prostitutie maatschappelijk werk is gratis.

Wij zien jouw werk als een vak

Prostitutie, sekswerk, de ‘bisnis’, veel mensen vinden het een moeilijk onderwerp. Bij ons kun je er vrijuit over praten. Wij zien prostitutie (zolang je hier zelf voor kiest) als een vak. Het is niet ons doel om je uit de prostitutie te halen

En als je wel wilt stoppen met het werk in de prostitutie?

Misschien wil je wel stoppen met het werk in de prostitutie. Dan kunnen we je aanmelden voor RUPS (regionaal uitstapprogramma voor prostituees). Je krijgt dan een persoonlijk begeleider die jou alle hulp biedt die je nodig hebt om te stoppen. Lees op deze pagina meer over stoppen met prostitutie.

Jouw gegevens zijn veilig bij ons

Wij hebben een beroepsgeheim. Wat je vertelt blijft tussen ons. Je kunt aanmelden onder je werknaam. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, wanneer jijzelf of iemand anders ernstig gevaar loopt, zijn we verplicht hier melding van te maken.

Uitstappen zoals het bij jou past

Wanneer je start met het uitstapprogramma krijg je een persoonlijk begeleider. Dat is iemand die jou gaat helpen bij het stoppen met prostitutie. Hij of zij geeft je advies en helpt je bij het regelen van praktische zaken en werkt daarbij samen met andere instanties. De begeleider van het uitstapprogramma voor prostituees kijkt samen met jou welke hulp je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het zoeken van woonruimte;
  • Het regelen van je geldzaken;
  • Het zoeken naar een studie of baan;
  • Hulp bij het afkicken van een verslaving;
  • Terugkeren naar je eigen woonomgeving.

Met vallen en opstaan

Stoppen met prostitutie is niet makkelijk. Het gaat vaak met vallen en opstaan. De één heeft meer tijd of hulp nodig dan de ander. Dat is geen probleem. En ook nadat je gestopt bent, houden we nog een half jaar contact met je

Problemen in wijken eerder signaleren door het combineren van data en kennis.

De komende drie jaar gaan we met het project Smart Start een aanpak ontwikkelen waarbij data en kennis worden gebruikt om (risico’s op) complexe problemen bij kinderen en gezinnen vroegtijdig te signaleren. We doen dit door ervaring en kennis van professionals en inwoners te combineren met beschikbare data over de wijk en wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de voorspellende data die dit oplevert, wordt passende ondersteuning op scholen, bij huisartsen en in kwetsbare wijken samengesteld.

Zo kan beter en gerichter worden ingezet op wat (preventief) nodig is voor een gezin. Door vroegtijdig te signaleren en in te spelen op de te verwachten problematiek kan leed bij kinderen en gezinnen worden verminderd of zelfs worden voorkomen. Zo zorgen we er met elkaar in onze regio voor dat kinderen goed, gezond en veilig kunnen opgroeien.

Sinds kort is er ook een website. Kijk op www.programmasmartstart.nl voor meer informatie en het laatste nieuws.

Smart Start is een samenwerking van Sterk Huis, CentERdata, Datascience Center Tilburg en de Regio Hart van Brabant

Klik op afbeelding voor grotere weergave

Game voor jeugd in de opvang

Stel je voor dat het thuis niet veilig is en je met je moeder of vader bij Sterk Huis terecht komt. Je komt dan op een onbekende plek met allemaal vreemde mensen met grote problemen. Voor je veiligheid mag je misschien niet naar buiten of kun je niet naar school. Je ziet je vrienden niet en je leven ligt compleet overhoop.

Kinderen en jongeren die onverwachts in een instelling komen, hebben veel onzekerheden, angsten, boosheid en vragen. Daarom willen wij samen met jongeren een game ontwikkelen waardoor ze zich sneller thuis en veilig gaan voelen bij Sterk Huis. In de game wordt het duidelijk wat Sterk Huis is: Wat is er te doen? Wat gaat er gebeuren? Wie kom je tegen en wat doen zij? De game is zeker ook bedoeld om een warm welkom te geven en om te laten weten dat je niet de enige bent die deze ellende meemaakt.

Serious game

Samen met jongeren maken we een serious game waarmee kennis wordt overgedragen en betrokkenheid wordt gestimuleerd. De game wordt geschikt voor jeugd vanaf 10 jaar.

Als jongeren uit hun vertrouwde omgeving worden gerukt en er ineens allemaal onbekende mensen zich met hen bemoeien, kan het veiliger voelen om een spel te spelen dan praten met een vreemde hulpverlener. Een spel past in de belevingswereld van jongeren en verlaagt de drempel om meer te weten te komen over de (nog) onbekende plek.

De game is gebaseerd op de methodiek Veerkracht die landelijk wordt gebruikt daarin zijn contacten met je netwerk heel belangrijk.

Voor en door jongeren

We vinden het heel belangrijk dat deze game voor en door jongeren wordt gemaakt. Want jongeren leren veel van hun leeftijdsgenoten en vrienden zijn super belangrijk. In creatieve workshops met SNENS hebben we input van jongeren gevraagd. Een gamedesigner is met de informatie uit de workshops aan de slag gegaan en heeft een trailer van de game gemaakt. Om deze demo tot een speelbaar spel te kunnen maken, zijn we op zoek naar fondsen en bedrijven die de ontwikkeling van de game willen steunen. Bedrijven en sponsoren die geïnteresseerd zijn in de game, zijn welkom bij de kick off.

Meer informatie: Sabine Donders sabinedonders@sterkhuis.nl