Kinderen in de vrouwenopvang

Bij Sterk Huis verblijven elk jaar tientallen kinderen in de vrouwenopvang. Vaak komen zij mee met hun moeder. Gevlucht uit een onveilige thuissituatie door huiselijk geweld, mishandeling of dreiging. Je kan je voorstellen dat het heel spannend is om tijdelijk in de opvang te wonen. Wij vroegen Ferry hoe hij het bij Sterk Huis vindt.

Ferry

Naam: Ferry (14)
Gaat naar: de middelbare school
Woont: Sinds een jaar met zijn moeder en zus (19) in de vrouwenopvang

Op school heb ik… “Aan twee kinderen verteld dat ik in de opvang woon. Die vertrouw ik. Maar ze komen hier niet, ik vind het niet fijn om hier mensen mee naar toe te nemen. We gaan liever ergens chillen op een bankje.”

Als ik in bed lag… “Hoorde ik mijn moeder en mijn stiefvader vaak schreeuwen. Hij werd soms zo boos op mijn moeder dat hij haar pijn deed. Ik heb dat één keer gezien, toen trok hij aan haar haar. Ik wilde haar helpen, zei tegen hem dat hij dat niet meer moest doen. Daarna heb ik het nooit meer gezien. Toch was het niet meer te doen om thuis te blijven wonen. Op een dag werd ik wakker en was mijn moeder met dozen bezig. ‘Wat ben je aan het doen, mama?’, vroeg ik. Ze zei dat ik mijn spullen in moest pakken, dat we weg moesten. Toen was papa er opeens, mijn echte vader. We deden alle spullen in zijn auto en gingen zelf met de fiets naar de crisisopvang.”

Ik snapte wel… “Dat we weg moesten, want er waren zoveel ruzies. Dat vond ik zielig voor mijn moeder, en ik vond het zelf ook niet leuk. Ik denk wel dat mijn moeder nu blijer is en zelf ben ik ook rustiger in mijn hoofd. Vroeger werd ik heel boos en dan liep ik weg, of sloeg ik dingen kapot. Nu heb ik dat niet meer.”

Ik mis mijn… “Flatscreen-tv het meest. Die hing op mijn kamer en daarop speelde ik spelletjes met mijn X-Box. Mijn spelcomputer heb ik meegenomen, maar de tv die we nu hebben moet ik delen en mama en mijn zus houden hem de hele tijd bezet. Dus ik kan niet zoveel meer spelen. Jammer. Het is hier saai, er heerst verveling. Ik raad het mensen niet aan om hier te wonen, het is gewoon niet zo fijn hier. Maar het is wel beter dan thuis. Zonder die ruzies is alles beter.”

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis