Emotionele verwaarlozing

Hulp bij affectieve en emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is niet altijd vanaf de buitenkant te zien, maar laat mentaal wel diepe sporen achter bij het slachtoffer. Langdurige verwaarlozing kan leiden tot psychische klachten, maar is ook slecht voor de gezondheid. Sterk Huis staat klaar voor slachtoffers van emotionele verwaarlozing. Samen met jou zorgen we ervoor dat je kan toewerken naar een fijne toekomst.

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing heeft wat gemeen met emotionele mishandeling, maar is toch net iets anders. Bij emotionele mishandeling worden kinderen uitgescholden of gekleineerd, terwijl bij emotionele verwaarlozing het vaak gaat om dingen die ouders achterwege laten. Bijvoorbeeld dat ouders hun kind geen liefde, geen aandacht, emotionele steun of bevestiging geven. Emotionele verwaarlozing wordt ook wel psychische verwaarlozing en affectieve verwaarlozing genoemd.

Hoe komt het tot stand

Bij emotionele verwaarlozing kan je het gevoel hebben dat je je misschien aanstelt, dat je geen reden hebt om te klagen. Je wordt namelijk niet fysiek mishandeld. Maar emotionele beschadiging kan ook veel effect op je hebben. Je hoeft niet te denken dat het allemaal wel meevalt of dat anderen het zwaarder hebben dan jij. Emotionele verwaarlozing is iets wat altijd serieus genomen moet worden.

Ouders kunnen hun kinderen onbewust en bewust emotioneel verwaarlozen. Sommige ouders hebben zelf te maken gehad met emotionele verwaarlozing of zijn ze op een andere manier emotioneel onvolwassen, waardoor ze op dit gebied weinig te bieden hebben. Andere ouders zijn erg streng, willen dat hun kinderen de regels volgen of hebben onrealistisch hoge verwachtingen en nemen niet de tijd om naar de gevoelens en emotionele behoeften van hun kinderen te luisteren. Het andere uiterste kan juist zijn dat ouders té vrij zijn en daardoor weinig omkijken naar de kinderen en weinig regels stellen.

Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker moeite hebben met emoties en gevoelens dan vrouwen. Vrouwen zijn dan ook vaker slachtoffer van emotionele verwaarlozing dan mannen. Dit hoeft dus niet altijd per se doelbewust te zijn.

De signalen

De signalen van emotionele verwaarlozing zijn soms lastig te herkennen. Er zijn geen fysieke aanwijzingen, waardoor de verwaarlozing langer ongemerkt kan doorgaan. Bij kinderen kunnen de signalen anders zijn dan bij volwassenen.

Signalen bij kinderen

Als ouders weinig aandacht aan hun kinderen geven dan kunnen zij achterblijven wat betreft hun ontwikkeling. Kinderen kunnen er slordig uitzien, in bed plassen en regelmatig buikpijn hebben. Maar ook onzekerheid, somberheid, teruggetrokken opstellen en liever niet met andere kinderen willen spelen zijn ook signalen. Maar je hoeft de signalen niet per se direct bij de kinderen te zien, je kan het ook bij de ouders soms aflezen. Geven ze bijvoorbeeld weinig aandacht aan de kinderen als je met ze in gezelschap bent, dan kan dit een teken zijn. Dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn.

Signalen bij volwassenen

Bij volwassenen is emotionele verwaarlozing lastiger te herkennen dan bij kinderen. Je ziet geen blauwe plekken zoals bij fysieke mishandeling. Wat je wel kan opmerken is dat een volwassene vaak wat stiller wordt en zichzelf gaat terugtrekken. Slachtoffers verdedigen hun partner ook doorgaans.

De symptomen

Ondanks dat de signalen minder zichtbaar zijn, kunnen de mensen die emotioneel verwaarloosd worden verschillende symptomen en ervaringen hebben, die hun leven op vele manieren beïnvloeden. Hieronder zullen we een aantal van deze symptomen en ervaringen beschrijven.

  • Ongevoelig worden voor je eigen gevoelens en behoeften.
  • Je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt, maar weet niet goed wat het is.
  • Je leeg voelen van binnen.
  • Je talenten niet inzetten en ontwikkelen.
  • Je wordt snel overweldigd en raakt snel ontmoedigd.
  • Je hebt een lage eigenwaarde.
  • Je wil altijd alles perfect doen.
  • Je bent gevoelig voor een afwijzing.

Sterk Huis biedt hulp

Sterk Huis biedt hulp bij emotionele mishandeling. We staan klaar voor jou. Samen gaan we kijken hoe we de emotionele verwaarlozing kunnen verwerken, zodat jij weer kan toewerken aan het mooie en veilige toekomst.

De gevolgen van psychische verwaarlozing

De gevolgen van emotionele verwaarlozing zijn groot. Als kinderen van jongs af aan emotionele verwaarlozing ervaren dan kan dit een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van hun gezondheid.

De effecten van emotionele verwaarlozing op latere leeftijd

Kinderen die van jongs af aan te maken hebben met emotionele verwaarlozing hebben later een grotere kans op een alcohol- en drugsverslaving en kunnen ook problemen ontwikkelen rondom eetgedrag. Ben jij slachtoffer van emotionele verwaarlozing geweest dan heb je in je volwassen leven ook een grotere kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. De kans is groot dat je moeite hebt om mensen toe te laten en een echte verbinding met iemand aan te gaan. Daarnaast kunnen er ook psychische problemen ontstaan zoals posttraumatische stress, slaapproblemen en problemen met hechting. Ook kan een laag zelfbeeld ontstaan, depressie, angst en kun je suïcidaal worden.

Verwaarlozing in je relatie

Niet alleen kinderen kunnen slachtoffer worden van emotionele verwaarlozing, ook als volwassene kun je hiermee te maken krijgen. Het komt zelfs regelmatig voor in relaties. Hierbij kan je partner niet voldoende aandacht geven die jij nodig hebt, ook al geef je dit wel aan. Hierdoor kan je je eenzaam gaan voelen binnen een relatie. Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker moeite hebben met emoties en gevoelens dan vrouwen. Vrouwen zijn dan ook vaker slachtoffer van emotionele verwaarlozing dan mannen.

Vermoedens melden

Heb jij het idee dat een kind of volwassene aan zijn lot wordt overgelaten? Wordt een kind niet in bad gedaan of slaapt hij tussen de troep? Moet een kind zichzelf naar bed brengen en voor zijn eigen eten zorgen en merk je dat het kind vaak niet naar school gaat? Het is goed om dit aan te geven bij Veilig Thuis. Dit kan je anoniem doen als je dit graag wil. Zij geven je advies over hoe je het beste kan handelen en als je wil kan je ook een officiële melding ervan maken.

Artikelen en verhalen over dit onderwerp

Wat kan jij doen als slachtoffer

Ben jij zelf slachtoffer? Ook dan kan je terecht bij Veilig Thuis. Veilig Thuis luistert naar jouw verhaal en geeft je een passend advies. Zij zorgen ervoor dat je weet wat jij het beste kan doen en hoe je geholpen kan worden.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis