Hulp bij mannenmishandeling

Sterk Huis helpt je naar een veilig en zelfstandig leven

Mannenmishandeling komt vaker voor dan je denkt. Er heerst helaas nog steeds een taboe op dit onderwerp. Mannen durven niet snel om hulp te vragen, terwijl dit wel nodig is. Word jij mishandeld of bedreigd? Wij begrijpen dat het ontzettend lastig is om uit een gewelddadige situatie te stappen. Wij helpen je daar graag bij. Sterk Huis staat klaar voor mannen die te maken hebben (gehad) met huiselijk geweld, mensenhandel en/of eergerelateerd geweld.

Wat is mannenmishandeling?

Vrouwenmishandeling hoeven we niet uit te leggen, maar helaas rust er nog steeds een taboe op mannenmishandeling. Mannenmishandeling is een vorm van partnergeweld. Het gaat om huiselijk geweld tegen een man. Naar schatting zou er bij zo’n 40 procent van alle gevallen met betrekking tot huiselijk geweld sprake zijn mannenmishandeling. Jaarlijks zijn er ongeveer 80.000 mannelijke slachtoffers in huiselijk sfeer. Slechts 3 procent meldt mannenmishandeling bij de politie.

“Ze heeft me alles ontnomen: mijn geld, bankpasjes, belangrijke papieren en mijn eigenwaarde.”

– Eric

Vormen van mishandeling man

Mishandeling kan iedereen overkomen. Het komt niet alleen bij vrouwen voor, ook mannen kunnen slachtoffer worden. Mannenmishandeling uit zich in verschillende vormen:

Huiselijk geweld tegen mannen

Huiselijk geweld tegen mannen kan zich openbaren door geweld vanuit je partner, maar ook vanuit kinderen. Hierbij kan het gaan om lichamelijk geweld, psychische mishandeling, seksueel misbruik en stalking. Huiselijk geweld is de meest omvangrijke vorm van geweld in Nederland.

Eergerelateerd geweld

Eergerelateerd geweld wordt gebruikt als men de eer van de familie wil beschermen. Hierbij moet je denken aan lichamelijk en psychisch geweld zoals verminking of verstoting uit de familie. Binnen sommige religies kunnen en mogen mannen niet homoseksueel zijn. Komt dit uit binnen de familie dan kan dit voor problemen zorgen. Leer meer over eergerelateerd geweld.

Mensenhandel

Bij mensenhandel in relatie tot mannen moet je denken aan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Mannen worden gechanteerd en gedwongen om bepaalde dingen te doen met als doel om hiervan te profiteren. Lees hier meer over mensenhandel.

Seksueel geweld

Vaak denken mensen dat seksueel geweld bij mannen niet voorkomt, want het mannelijke geslacht is toch sterker? Maar het tegendeel is waar; ook seksueel geweld komt bij mannen voor.

Overige vormen

Bovenstaande vormen van mannenmishandeling komen voor bij de mannen die opgevangen worden bij Sterk Huis. Maar er zijn veel meer varianten van geweld tegen mannen:

  • Seksuele intimidatie: dit komt vooral voor op het werk door collega’s of leidinggevende. Dit komt vaker voor bij mannen dan we denken.
  • Mishandeling op straat: mannen zijn vaker slachtoffer van mishandeling op straat dan vrouwen. Dit komt voornamelijk voor bij homoseksuele mannen.
  • Financiële uitbuiting: dit komt het vaakst voor bij ouderen, maar kan ook zeker bij mannen voorkomen. Denk hierbij aan een vrouw die een man zo bespeelt dat hij zijn testament laat wijzigen ten gunste van haar.
  • Emotionele verwaarlozing: emotionele verwaarlozing komt vaak voor bij kinderen, maar dit kan ook binnen een volwassen relatie. Het gaat hierbij om gebrek aan aandacht, emotionele steun en bevestiging. Op den duur ga je je eenzaam voelen in je relatie.

Wat zijn de signalen?

Signalen die kunnen wijzen op mannenmishandeling zijn:

  • Lichamelijke signalen: blauwe plekken, snijwonden, bijtwonden, kneuzingen, fracturen bij voornamelijk neus, pijpbeenderen en ribben, brandwonden en schedelletsel.
  • Signalen op psychosomatisch vlak: depressief zijn, trillen, vaak hoofdpijn of maagpijn, angst, slaapgebrek, hartkloppingen en vermoeidheid.
  • Gedragsmatige signalen: ontwijkt oogcontact, vaak afspraken uitstellen, onderdanige opstelling, onduidelijke hulpvragen en schrikachtig. Mannen maken meer dan gemiddeld gebruik van de huisarts, gebruiken vaker slaapmiddelen en pijnstillers.

Ik ben slachtoffer en zoek hulp

Ben jij slachtoffer van geweld tegen mannen? Schaam je niet, maar zoek hulp. Weet dat je niet de enige bent. Lees hier een aantal ervaringen van andere mannen. Wil jij de spiraal doorbreken? Neem (eventueel anoniem) contact op met ons via 013 543 30 73 of bel naar  het landelijk nummer voor mannenmishandeling 0800 310 00 31.

Sterk Huis staat voor je klaar

Heb jij als man te maken (gehad) met huiselijk geweld, mensenhandel of eergerelateerd geweld? Kom dan veilig in contact met ons. Onze ervaren medewerkers helpen je graag verder. Zij hebben begrip voor wat jij doorgemaakt hebt of nog steeds doormaakt. Onze hulp is vertrouwelijk en wij doen niets zonder het eerst met jou te overleggen. Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Landelijke netwerk

Sterk Huis is verbonden aan een landelijk netwerk, waarbij zes organisaties hulp bieden aan mannen die slachtoffer zijn van mannenmishandeling. Voorgaande jaren hebben wij al meer dan negenhonderd slachtoffers opgevangen. Naast dat wij mannen helpen en ze opvangen, proberen wij ook meer bekendheid te creëren voor dit onderbelichte onderwerp. Samen proberen wij dit taboe te doorbreken. Mannen vragen niet snel om hulp. Terwijl hulp juist belangrijk is om het geweld te doen stoppen. Wil je meer informatie? Ga naar www.mannenmishandeling.nl.

Vrouw mishandelt man

Er wordt vaak gedacht dat vrouwen alleen slachtoffer kunnen zijn van mishandeling, maar dat is niet waar. Huiselijk geweld door vrouwen komt net zo goed voor. Geweld door vrouwen ziet er vaak net wat anders uit dan door mannen en wordt vaak minder serieus genomen. Daar begint verandering in te komen. Het aantal meisjes en vrouwen dat in justitiële instellingen komt groeit de afgelopen jaren.

LHBTIQ+

Huiselijk geweld kan voorkomen in alle relaties, of je nu heteroseksueel bent of homoseksueel, biseksueel, etc. Ook huiselijk geweld onder LHBTI+ is een groot taboe. In dergelijke relaties zouden partners in kracht en macht ongeveer gelijk zijn. Zit jij in een dergelijke situatie? Vraag om hulp. Het geweld wat jij moet doorstaan is niet oke.

Artikelen en verhalen over dit onderwerp

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis