Hulp bij seksueel misbruik

Sterk Huis helpt seksueel misbruik te stoppen
seksueel-misbruik-sterk-huis

Ben je seksueel geïntimideerd, aangerand of verkracht?
Of heeft iemand jouw naaktfoto doorgestuurd?
Aarzel niet en neem contact op met Sterk Huis.

Seksueel misbruik

Jaarlijks krijgen duizenden jongeren, vrouwen en mannen te maken met seksueel misbruik. Soms voelen zij zich bedreigd door een (ex-)partner of door familie. Het is een traumatische gebeurtenis die lastig kan zijn om te verwerken. De gevolgen zijn voor ieder slachtoffer anders.  Vaak zorgt het voor gevoelens van verdriet, angst, schaamte, schuld en boosheid.

Wat is de definitie?

De definitie van seksueel misbruik is alle seksuele handelingen of seksuele aanrakingen, waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil. Dit kan variëren van begluurd worden, moeten kijken naar seksuele handelingen tot betasting, aanranding, seksuele uitbuiting of verkrachting. Een ander woord hiervoor is seksueel geweld.

Van probleem naar oplossing

Sterk Huis staat klaar voor vrouwen, mannen en kinderen die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik. Sterk Huis biedt slachtoffers hulp die specifiek gericht is op hun situatie en omgeving. Zo helpen we hen om de gebeurtenis een plek te geven. Samen werken we aan een betere toekomst.

Herken jij je in een van
de onderstaande situaties?

Klik op het onderwerp en kom te weten
hoe Sterk Huis jou kan helpen.

Sterk Huis helpt jou verder

Heb jij te maken (gehad) met seksueel misbruik? Kom dan veilig in contact met ons. Onze ervaren medewerkers helpen je graag verder. Zij begrijpen wat jij doorgemaakt hebt of nog steeds doormaakt. Al onze hulp is vertrouwelijk en wij ondernemen niets zonder overleg met jou. Neem contact met ons op en wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Artikelen over dit thema

xxl-e1513423869436
Exposed op Telegram

Honderden personen zijn maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van naaktbeelden op sociale media. Dit blijkt uit het…

Downloads en folders

Ik ben seksueel misbruikt; de gevolgen

Seksueel misbruik kan iedereen overkomen, zowel volwassende als kinderen. De gevolgen van seksueel misbruik zijn echter voor iedereen anders. Hoe jonger het slachtoffer, hoe erger de gevolgen tot uiting kunnen komen. Zeker als het misbruik een langere tijd heeft plaatsgevonden. Klachten die je kan overhouden hieraan zijn vooral psychische, seksuele en relationele problemen. Hierbij kan je denken aan posttraumatische stressstoornis, angst, depressie, schaamte en schuldgevoel, seksuele problemen en lichamelijke klachten.

Praten, emdr of andere hulp

Sterk Huis kan jou op verschillende manieren helpen wanneer je seksueel misbruikt bent: individueel of in groepsverband. Bij Sterk Huis kijken we welke hulp het beste bij jou past. Het is belangrijk dat je niet alleen blijft met wat er is gebeurd. Er over praten helpt!

Individuele begeleiding met eventueel emdr

Tijdens de individuele begeleiding Hulp na Seksueel Misbruik (HSM) sta jij met jouw vraag centraal. Samen met een ervaren hulpverlener ga je op zoek naar een manier die jou helpt om met de gebeurtenissen om te gaan. Daarvoor voer je gesprekken. Samen met de hulpverlener bepaal je waar de gesprekken over gaan en hoeveel gesprekken jullie voeren. Het is mogelijk om mensen die voor jou belangrijk zijn te betrekken bij jullie gesprekken. Denk aan je ouder(s)/ verzorgers, een vriend of vriendin. Vaak kan het helpen om steun te krijgen vanuit je omgeving.

Tijdens de gesprekken overleggen we wat nodig is om samen te werken aan een veilige en fijne toekomst. Zo bekijken we ook of het nodig is om je te begeleiden naar traumabehandeling. Soms kan het namelijk zijn dat je bang bent, soms een herbeleving hebt of moeite hebt met slapen.

Een veel voorkomende behandeling bij trauma is EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals seksueel geweld. Wetenschappers denken dat herinneringen aan de nare ervaring(en) in zo’n geval niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Als dat door EMDR is verbeterd, zullen ook de problemen waarvoor je hier komt verminderen of verdwijnen.

Hulp na Seksueel Misbruik (HSM) Meidengroep

Naast de individuele begeleiding bestaat ook de HSM Meidengroep, waarin je andere meiden met dezelfde of soortgelijke ervaringen ontmoet. Het kan helpen om te praten over de gebeurtenis(sen) om het een plekje te geven in je leven.

De HSM Meidengroep bestaat uit meerdere bijeenkomsten, waarin je je ervaringen met andere meiden deelt. Ook zijn er hulpverleners aanwezig die je ondersteunen en verder helpen. Voordat je aan de groep deelneemt, voeren de hulpverleners gesprekken met jou en (als het kan) met je ouders. In de groepsbijeenkomsten werken we aan de hand van thema’s aan jouw persoonlijke doelen. In een speciale ouderavond geven we alle ouders/verzorgers uitleg over de groep en voorlichting over social media en seksualiteit. Ter afsluiting bespreken we met jou en je ouders/verzorgers hoe alles is gegaan en wat je hebt bereikt.

Wat kan je doen als je vermoedens hebt

Voor buitenstaanders is het moeilijk te beoordelen of je vermoedens van seksueel geweld gegrond zijn. Er zijn een aantal signalen waar je op kan letten als er spraken is van seksueel misbruik.

  • Concentratieproblemen
  • Isolerend gedrag
  • Negatief zelfbeeld
  • Verslavingsproblemen
  • Angst voor lichamelijk contact en schrikreacties bij aanrakingen

Heb jij het vermoeden dat iemand seksueel misbruikt wordt/werd? Of vermoed jij dat iemand ongewilde seksuele bedoelingen heeft? Als er geen direct gevaar is kun je terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Zij zijn 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar. Als je het prettig vindt kan je ook anoniem bellen.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis