Ben jij slachtoffer van mensenhandel? Dwingt iemand je tot seksuele handelingen of criminele activiteiten? Wacht niet langer en trek aan de bel. Bij Sterk Huis bieden we hulp aan slachtoffers. We helpen jou uit deze moeilijke situatie te komen. Je bent niet de enige, het aantal slachtoffers in Nederland is groter dan je denkt.
Wat is mensenhandel
Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van iemand. Dit wordt gedaan door middel van dwang, geweld, misleiding of door misbruik te maken van een kwetsbare positie en met als doel om hiervan te profiteren.
De cijfers in Nederland
Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is groter dan je denkt. Lang niet alle slachtoffers zijn in beeld. Dit komt onder andere omdat veel slachtoffers niet eens weten dat ze slachtoffer zijn. Of omdat ze geen aangifte durven te doen. Slechts één op de vijf slachtoffers van mensenhandel wordt geregistreerd. Naar schatting zijn er jaarlijks tussen de 5.000 en 7.500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland.
Herken jij je in een
van de onderstaande situaties?
Klik op het onderwerp en kom te weten
hoe Sterk Huis jou kan helpen.
Vormen van mensenhandel
Mensenhandel kent verschillende vormen. Je kan hierbij denken aan seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting. Alle vormen van mensenhandel hebben een aantal dingen met elkaar gemeen: er is sprake van dwang, het doel is om van de uitbuiting te profiteren.
Seksuele uitbuiting
Seksuele uitbuiting houdt in het gedwongen verrichten van seksuele handelingen tegen betaling. Dit kan in de vorm zijn van geld, kleding, eten of de belofte ervan. Het gaat hierbij om gedwongen seks met bekenden of onbekenden. Denk aan bijvoorbeeld slachtoffers van een loverboy.
Arbeidsuitbuiting
We hebben het over arbeidsuitbuiting als mensen werken, maar het geld wat ze verdienen wordt ze afgenomen. Dit kan zowel vrijwillig als gedwongen zijn. Ook het laten werken onder mensonterende omstandigheden wordt als mensenhandel gezien. Hierbij gaat het om een onmenselijke situatie op de werkvloer, waar ook sprake is van dwang, geweld of chantage.
Gedwongen criminele activiteiten
Bij criminele uitbuiting wordt iemand gedwongen tot zakkenrollen, winkeldiefstal of geld weggrissen bij een geldautomaat. De opbrengst moet worden afgestaan aan de uitbuiter. Dit is iemand die macht heeft over het slachtoffer.
Artikelen over dit thema
Van gedwongen nachtmerrie naar vrij om te dromen. Iedereen kent wel de uitdrukking ‘liefde maakt blind’. Vaak wordt deze gebruikt…
Mensenhandel is altijd een gevolg; je bent niet ineens zomaar slachtoffer van een loverboy. Vaak is er In je jeugd een…
Een brief geschreven door een slachtoffer van mensenhandel Verbrijzelde dromen. Als je me vraagt hoe mijn leven is, is dat…
Sterk Huis helpt jou verder
Moet je werken onder zeer slechte omstandigheden? Dwingt een loverboy je tot seks met anderen? Of wordt je gechanteerd en moet je criminele activiteiten uitvoeren? Aarzel niet en zoek hulp.
Ik ben slachtoffer
Word jij gedwongen tot seks, moet je geld stelen van anderen of word je uitgebuit op het werk? Wacht niet met hulp zoeken. We snappen dat het heel spannend is om deze stap te nemen, maar alleen op deze manier kun jij uit deze nare situatie komen. Bij Sterk Huis staan we voor je klaar. We bieden een veilige omgeving en helpen je om de gebeurtenissen een plek te geven. Samen werken we aan een betere toekomst.
Steun geven aan een slachtoffer
Maak jij je zorgen om iemand in jouw omgeving? Denk je dat hij of zij slachtoffer is van mensenhandel? Praat hierover met iemand. Ook voor jou kan dit een heftige situatie zijn. Ook als je alleen vermoedens hebt, is het goed om hierover te praten.
Iemand die zelf slachtoffer is van mensenhandel is vaak bang om zelf er iets aan te doen. In sommige gevallen weten ze niet dat ze uitgebuit worden of dat mensenhandel strafbaar is. Heb je vermoedens, praat erover met diegene en geef steun. Laat weten dat het slachtoffer altijd bij je terecht kan.
Veel gestelde vragen
Wie kan slachtoffer worden van mensenhandel?
Iedereen kan slachtoffer worden van mensenhandel. Je hoeft maar één verkeerde foto naar de verkeerde te sturen en je kan de volgende dag gedwongen worden tot prostitutie. Doe je dit niet dan wordt er gedreigd de foto’s te verspreiden onder je familie en vrienden. Wel is er een groep die kwetsbaar is om slachtoffer te worden. Lees hier de kenmerken.
Komt mensenhandel ook in Nederland voor?
Mensenhandel komt wereldwijd voor, dus ook in Nederland. Naar schatting worden er jaarlijks zo’n 5.000 tot 7.000 slachtoffer van mensenhandel.
Valt een loverboy ook onder mensenhandel?
Ja. Een loverboy dwingt jou tot seksuele handelingen om daar zelf van te profiteren. Dit valt onder een van de vormen van mensenhandel: seksuele uitbuiting.
Waar kan ik (anoniem) een melding maken?
Via www.meldmisdaadanoniem.nl kun je anoniem een melding maken van mensenhandel. Je kan dit via de website doen of bellen naar 0800-7000. Je kan natuurlijk ook terecht bij de politie.
Is het verplicht om aangifte te doen?
Nee. Wil je aangifte doen dan kan je bellen naar 0900-8844. Er zijn rechercheurs die gespecialiseerd zijn in mensenhandel en daarbij kan je kiezen of je een mannelijke of vrouwelijke rechercheur wil spreken. Er komt een intakegesprek, waarin wordt uitgelegd wat ze voor je kunnen doen. Pas daarna hoef je te beslissen of je wel echt aangifte wil doen.
Wie zijn betrokken bij de aanpak van mensenhandel?
Het Openbaar Ministerie werkt samen met de de politie, Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), gemeenten en partners, zoals Coördinatiecentrum Mensenhandel en Sterk Huis, om mensenhandel te bestrijden.