Exposed op Telegram

Honderden personen zijn maandelijks het slachtoffer van exposing: het ongevraagd verspreiden van naaktbeelden op sociale media. Dit blijkt uit het onderzoek van Pointer. In chatgroepen zoals Telegram worden duizenden foto’s en video’s verspreid van onder andere minderjarige meisjes. En daar blijft het niet bij. Leden van deze groepen zoeken tot de bodem uit om welke meisjes het gaat. Er worden telefoonnummers gedeeld, met grote gevolgen voor de slachtoffers.

Het exposen van jonge vrouwen via de app Telegram is een hype. Massaal posten jongeren naaktfoto’s in verschillende groepen. Zie de app als een etalage, maar dan net even anders. Winkeliers kiezen zorgvuldig hun mooiste en meest succesvolle items voor in hun etalage. Om te pronken en positieve aandacht te trekken. In deze Telegram groepen wordt juist het uitschot geplaatst, althans volgens de exposers. Foto’s van sletjes, hoeren, kechs, met hun telefoonnummer, Instagram of Snapchat account.

Waarom? Om deze dames zwart te maken. “Dan moet zij maar geen naaktfoto van zichzelf versturen”. Jongeren gebruiken online vaak nicknames, zo ook bij Telegram. Dit verraadt jouw identiteit als exposer niet. De impact is enorm voor alle meiden die op deze manier exposed worden. Denk je eens in hoe het is voor meiden die in een cultuur leven waarbij het niet alleen om jouw eer of trots gaat, maar ook (of zelfs vooral) om die van je familie.

Victim blaming zie je vaak bij exposen en sexting. Jongeren veroordelen massaal de persoon op de foto en lijken nauwelijks stil te staan bij de manier waarop iets viral gaat. Dit is de omgekeerde wereld! Een interessante vraag is waarom iemand zo’n intieme foto van een ander deelt of zelfs online post. Is het puur wraak? Je eigen onzekerheid maskeren? Hoop je hiermee hoger in de ranking van de groep te komen? Of wil je voorkomen dat je zelf een buitenbeentje wordt?

Wat levert het je op om de ander, misschien zelfs wel iemand waar je ooit stapelgek op was, zo kwetsbaar en ongevraagd te etaleren? En dat ook nog op een manier waarbij je zelf de spotlights ontwijkt.

Als maatschappij zouden we meer aandacht moeten hebben voor iedereen die hierbij betrokken is, in welke rol dan ook. Enerzijds met jongeren praten over online omgangsvormen; met respect voor elkaar. Anderzijds in gesprek gaan met meiden die exposed zijn. Hen meegeven dat ze mooi, succesvol en sterk zijn. Dat ze het waard zijn om te stralen in een eervolle etalage.

Ben jij het slachtoffer van exposing? Wordt jij afgeperst met een naaktfoto? Voel jij je niet veilig omdat iemand misbruik van je maakt? Wij staan voor je klaar en kunnen je helpen bij het verwerken van wat jij hebt meegemaakt. Kijk hier voor hulp of chat anoniem met een van onze hulpverleners. Dit kan in het chatscherm rechtsonder.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis