Ik wil pleegouder worden

Bij Sterk Huis doen we het samen

Er zijn veel kinderen die een pleeggezin zoeken. Nieuwe pleegouders zijn daarom van harte welkom. Als pleegouder zorg je voor korte of langere tijd óf gedurende weekenden en delen van de vakanties voor een pleegkind. Welke vorm van pleegzorg past het beste bij jou?

Als pleegouder zorg je (tijdelijk) voor een kind van een ander. Dat doe je voor het kind, maar ook een beetje voor jezelf. Pleegzorg brengt namelijk veel moois met zich mee: een kind een veilig en warm thuis bieden en weer zien opbloeien, is goud waard.

Pleegouderschap is soms ook moeilijk en uitdagend. Maar je staat er niet alleen voor. Als pleegouder van Sterk Huis krijg je een eigen pleegzorgwerker toegewezen en extra ondersteuning in de vorm van cursussen en bijeenkomsten.

ROUTE OM
PLEEGOUDER
TE WORDEN

Samen gaan we aan de slag als je kiest om pleegouder te worden. We doorlopen de stappen en samen bekijken we per stap of pleegzorg bij je past.

procedure

Informatiebijeenkomsten

Wil je weten of pleegouderschap iets voor jou is óf ken je iemand die pleegouder wil worden? Vraag ons informatiepakket aan óf kom naar een van onze informatiebijeenkomsten.

De volgende informatiebijeenkomsten staan op de planning:

  • Dinsdag 11 juni 2024, Theater De Bussel, Torenstraat 10, in Oosterhout
  • Dinsdag 27 augustus 2024,
  • Dinsdag 24 september 2024, locatie Sterk Huis, Rillaersebaan 75 in Goirle
  • Woensdag 6 november 2024,
  • Dinsdag 10 december 2024, locatie Sterk Huis, Rillaersebaan 75 in Goirle

Alle informatiebijeenkomsten zijn van 19.30 tot ± 21.30 uur

Aanmelden informatiebijeenkomst

Meld je aan voor een informatiebijeenkomst door het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt dan ook alvast een informatiepakket.


werkgebied Sterk Huis

Je kunt pleegouder worden bij Sterk Huis als je
in één van bovenstaande gemeenten woont.

Als je pleegouder wordt krijg je ondersteuning van een pleegzorgwerker. Ben je nieuwsgierig naar het werk van onze pleegzorgwerkers? In deze podcast gaat Tine in gesprek met Sarah Adriaansen, pleegzorgprofessional bij Sterk Huis in de regio Hart van Brabant. Welkom bij de podcast Sterke Harten van pleegzorg Sterk Huis.

Alleenstaande, moslim of senior, dat maakt niets uit

Wil je pleegouder worden? Bij Sterk Huis maakt het niet uit of je getrouwd, samenwonend of single, LHTBIQ+, twintiger of senior bent. Bij ons is iedereen welkom. Vereiste is wel dat je er kunt en wilt zijn voor een pleegkind en dat je aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Kun jij een kind een ontspannen, stabiele en veilige woonomgeving bieden? En is er sprake van rust en structuur in jouw leven? Dan verwelkomen wij jou maar wat graag in het traject om pleegouder te worden.

Matching process

Bij pleegzorg is het belangrijk dat een kind in een gezin geplaatst wordt dat bij hem of haar past. Daarom wordt er door Jolanda en Vivian gezocht naar een goede match tussen pleegkind en pleeggezin. Zo’n zoektocht kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Dit komt vooral doordat matching maatwerk is. Daarom worden er vaak een aantal stappen doorlopen om een goede match voor pleegkind en pleeggezin te vinden. Wanneer er na het doorlopen van deze stappen sprake is van een match, kun je daadwerkelijk een pleeggezin worden.

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voostellen dat je nog een aantal vragen hebt. Hieronder hebben wij de meest gestelde vragen beantwoord. Staat je vraag hier niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier onder aan de pagina.

Wat houdt pleegouder zijn in?

Een pleegouder zorgt voor een kind van andere ouders. Je zorgt ervoor dat een kind opgroeit in een ontspannen, stabiele en veilige woonomgeving. Een pleegkind kan een paar dagen of een weekend in een pleeggezin verblijven, maar ook een paar maanden of een paar jaar.

Hoe kan ik pleegouder worden?

Ben je geïnteresseerd in het worden van een pleegouder? Neem dan contact met ons op om een informatiepakket te ontvangen. Ook kunnen we via deze weg al je vragen beantwoorden. Ben je er na het lezen van het informatiepakket of na het bijwonen van een informatiebijeenkomst van overtuigd dat je pleegouder wilt worden? Laat dan je gegevens achter in dit formulier en meld je daarmee aan als pleegouder.

Na het aanmelden neemt een medewerker van Pleegzorg Sterk Huis contact op voor een kennismakingsgesprek bij jou thuis. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen stellen en wordt er samen bekeken hoe de voorbereiding op het pleegouderschap eruit ziet.

Als vervolg op het kennismakingsgesprek volg je de STAP cursus. Tijdens deze cursus word je voorbereid op de relatie met de ouder, hechting, identiteit en het omgaang met het soms ingewikkelde gedrag van je pleegkind. Na de STAP cursus beslis je samen met je trainer of je verder gaat als pleegouder.

Kan je een pleegkind kiezen?

Nee, het is niet mogelijk om zelf een pleegkind uit te kiezen. Dit komt doordat er sprake moet zijn van een goede match tussen een pleegkind en het pleeggezin. Bij jouw inschrijving als pleegouder kun je wel een aantal voorkeuren opgeven zoals leeftijd en een jongetje of meisje.

Hoe word je begeleid?

Wie besluit pleegouder te worden, staat er nooit alleen voor. Er komt namelijk regelmatig een begeleider van Pleegzorg Sterk Huis op bezoek. Dit gebeurt niet alleen in het voorbereidingstraject, maar ook als een pleegkind eenmaal in jouw gezin geplaatst is. Deze begeleider helpt je met vrijwel alle zaken die betrekking hebben tot pleegzorg.

Waar kan ik ervaringen lezen?

Niet iedereen weet wat hij of zij kan verwachten van pleegouder worden. Daarom ben je mogelijk benieuwd naar de ervaringen van anderen. Op deze pagina kun je lezen hoe anderen tegen het pleegouderschap aankijken. Hier vertellen zij onder meer hoe ze het traject van begin tot eind hebben ervaren. Op deze manier word je zo optimaal mogelijk voorbereid op het pleegouderschap.

Vergoeding

Als pleegouder kun je in aanmerking komen voor een pleegzorgvergoeding. Dankzij deze vergoeding kun je de kosten die je voor een pleegkind maakt dekken. De hoogte van de vergoeding hangt af van de leeftijd van het kind dat je in huis neemt. Hoe ouder het kind, des te hoger de pleegzorgvergoeding. Je ontvangt het geld vaak via de organisatie die het pleegkind plaatst.

Eisen en voorwaarden

Je moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen voordat je een pleegkind een thuis mag geven. Als pleegouder moet je een kind namelijk structuur, warmte en veiligheid kunnen bieden. Daarom komen enkel mensen met een stabiele leefsituatie in aanmerking voor het pleegouderschap. De minimale leeftijd om pleegouder te worden is 21 jaar.

Wie pleegouder wil worden, heeft bovendien een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig. Deze verklaring wordt verstrekt door de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). Pleegzorgorganisaties vragen jou altijd naar zo’n verklaring voordat het onderzoek start. Als de verklaring ontbreekt, kun je geen pleegouder worden. Bovendien moeten toekomstige pleegouders openstaan voor begeleiding van Sterk Huis.

Medische verklaring

In sommige situaties kan het zijn dat je een medische verklaring nodig hebt om pleegouder te worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een handicap hebt. Hierdoor ben je mogelijk niet of minder goed in staat om een pleegkind een veilige (woon)omgeving te bieden. Heb je een medische verklaring nodig? Dan moet je hier als pleegouder zelf toestemming voor geven.

Kies een vorm die bij jou past

Pleegouder zijn hoeft niet altijd een fulltime verantwoordelijkheid te zijn. Bovendien is het niet altijd zo dat een pleegkind ook langdurig bij jou in huis blijft. Er zijn namelijk verschillende vormen van pleegzorg. Overweeg je pleegouder te worden? Dan is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Hieronder leggen we de verschillende vormen van pleegzorg uit:

Netwerkpleegzorg

Als een kind in aanmerking komt voor pleegzorg, kijken we altijd eerst of hij/zij in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Zo wordt er eerst gekeken of het kind ondergebracht kan worden bij vrienden, familieleden of buren. Dit staat ook wel bekend als netwerkpleegzorg. Bij deze vorm van pleegzorg kun je voor een aantal jaar de zorg voor een pleegkind opnemen, maar ook voor een paar maanden, weken, dagen of zo nu en dan een weekend.

Bestandspleegzorg

Wanneer netwerkpleegzorg geen optie is wordt er gekeken naar bestandspleegzorg. Bij bestandspleegzorg vangen pleegouders een kind op die onbekend is voor hen. Dat kan in verschillende vormen.

Crisispleegzorg

Het kind komt door een geëscaleerde of zeer onveilige thuissituatie acuut (meestal nog dezelfde dag) in een crisispleeggezin terecht voor maximaal vier weken. Indien mogelijk neemt het crisispleeggezin na deze acute periode ook de kortdurende pleegzorg op zich.

Kortdurende pleegzorg

Bij kortdurende pleegzorg verblijft het pleegkind ongeveer vijf maanden tot anderhalf jaar in een pleeggezin. Na die periode is duidelijk wat er nodig is: langere tijd bij een pleeggezin wonen, terug naar huis of naar een behandelgroep.

Langdurige pleegzorg

De eigen ouders kunnen lange tijd niet voor het kind zorgen. Het pleegkind gaat daarom voor langere tijd naar een pleeggezin. Langdurige pleegzorg kan voor een jaar zijn, maar ook voor meerdere jaren tot het kind 18 (maximaal 21) jaar is.

Ben je na het lezen van het informatiepakket of na het bijwonen van een informatiebijeenkomst overtuigd? Vul dan het aanmeldformulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis