Ruzie Thuis

Praten met leeftijdsgenoten die ook huiselijk geweld hebben meegemaakt.

Ruzie Thuis

Kinderen en jongeren die huiselijk geweld mee hebben gemaakt, kunnen daar heel veel last van hebben. Dat merk je bijvoorbeeld aan: extreem druk worden, gaan slaan of angstig zijn en bang om te gaan slapen. Ook ontstaat er vaak een gebrek aan zelfvertrouwen. Kinderen kunnen zich schuldig voelen en zich schamen voor wat er gebeurd is. Ook kan een kind zich verantwoordelijkvoelen voor de ouders en de problemen verbergen voor de ouders.

Herken je dit? Dan is deze groep vast iets voor jou. Het helpt je om je beter te voelen en te voorkomen dat je zelf (later) problemen krijgt.

Voor wie

  • Voor jeugd tot 18 jaar (er zijn vier leeftijdsgroepen: 4 tot 6 jaar,
  • 7 tot 9 jaar, van 10 tot 12 jaar en van 13 tot 16/18 jaar);
  • Het huiselijk geweld is gestopt;
  • Je bent toe aan het programma;
  • Je kunt het programma verstandelijk volgen;
  • Ouders of anderen kunnen het kind ondersteunen.

We besteden aandacht aan

In deze groep leer je om je gevoelens te herkennen, te snappen en erover te vertellen. Je merkt dat je niet de enige bent, dat het niet jouw schuld is en dat gebruik van geweld niet oké is.

Kinderen krijgen psycho-educatie over huiselijk geweld en er wordt een eerste aanzet gemaakt tot het verwerken van deze indrukwekkende gebeurtenissen. Ouders worden geïnformeerd over de impact van huiselijk geweld op hun kind (eren) en hoe zij hun kind hierbij kunnen ondersteunen.

Je gaat aan de slag met de volgende onderwerpen: praten over je ervaringen; positief zelfbeeld; gevoelens herkennen, benoemen en uiten zoals boosheid, verdriet, angst, blijdschap, schuld en schaamte; geheimen; veiligheid, vertrouwen en toekomst; ruzie maken en vrede sluiten; vriendschappen.

Zo werkt het

We werken met verhalen, spel, uitwisseling met elkaar, rollenspel, beeldende en creatieve activiteiten. Je krijgt elke week een opdracht mee naar huis. In die week ga je aan de slag met het onderwerp wat behandeld is. Door de hulp kan de angst verminderen en het plezier, zelfvertrouwen en het gevoel van veiligheid groeien. Ook verbeteren vaak de sociale vaardigheden en gaat het beter tussen jou en je ouders.

Ook voor ouders

De ouders worden actief betrokken. De zorgende ouders van kinderen tot 9 jaar, volgen het programma deels samen met hun kind. Voor ouders van kinderen vanaf 9 jaar zijn er vier bijeenkomsten van anderhalf uur. Alle ouders krijgen inzicht in het programma van hun kind; in de gevolgen van huiselijk geweld op de ontwikkeling. Zij krijgen handvatten/tips om hun kind te ondersteunen.

Praktische informatie

In tien bijeenkomsten van ongeveer 1,5 – 2 uur doe je mee aan het groepsprogramma. De groep bestaat uit vier tot acht kinderen en er zijn minimaal twee begeleiders. Het programma wordt gegeven bij Sterk Huis, Rillaersebaan 75, 5053 EA, Goirle

Aanmelden

Voor deelname aan een training is in de meeste gevallen een indicatie nodig. Deze kun je aanvragen via de gemeente/wijkteams. Minderjarigen kunnen ook via de huisarts een verwijzing krijgen. Neem contact op met je hulpverlener of het Klantenbureau van Sterk Huis.

Download flyer

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis