Problemen door traumatische gebeurtenissen
Wanneer mensen herhaaldelijk of voortdurend worden geconfronteerd met traumatische gebeurtenissen, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Denk aan problemen met sociale relaties, het uiten van emoties of bijvoorbeeld problemen met hun zelfbeeld. Dit kan tot uiting komen op de opleiding of het werk van mensen.
Verkeerde diagnose
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de bovenstaande problemen. Vaak wordt er niet gedacht aan een trauma als oorzaak. Door de jaren heen hebben we gemerkt dat er regelmatig aan andere oorzaken wordt gedacht, zoals ADHD, autisme of ODD.
Kijken door ‘traumabril’
Behandelingen volgen, maar het resultaat is dat de problemen blijven bestaan. Het kijken door een ‘traumabril’ is dus noodzakelijk bij een opstapeling van dit soort problemen.
Voor wie?
Het psychotraumacentrum biedt behandeling aan kinderen en volwassenen die te maken hebben met de ingewikkelde problematiek die samenhangt met bovengenoemde trauma’s.
Wachttijden?
Diagnostiek: 6 – 8 weken
Behandeling Kind & Jeugd: 10 – 12 weken
Behandeling Volwassenen: wordt sinds 2019 enkel nog aangeboden als dit vanuit het Landelijk Transitie Arrangement wordt gefinancierd.
Meer te weten komen?
Download de kwaliteitsstatuut versie juli 2018.
Lees meer over trauma in de special van ons STERK magazine. Experts en ervaringsdeskundigen vertellen.
Hoe ziet de behandeling eruit?
De verwijzer (huisarts, wijkteam of andere instelling) meldt de persoon aan voor behandeling bij het psychotraumacentrum.
Na een uitgebreide intake en het gezamenlijk opstellen van een behandelplan volgt een zogenoemde gefaseerde behandeling. Indien nodig zal er eerst rust en veiligheid gecreëerd worden op alle levensgebieden.
Na deze eventuele stabilisatiefase begint de traumaverwerking. Deze behandeling bestaat uit EMDR en/of imaginaire exposure. Deze methoden zijn evidence-based, oftewel gebaseerd op kwalitatief wetenschappelijk onderzoek.
Na de traumaverwerking wordt er nog gekeken naar de kans op terugval en de preventie van deze problemen. Met nieuwe vaardigheden zijn de problemen in de toekomst te voorkomen. Littekens zijn er nog, maar belangrijk is om te ontdekken hoe je daarmee kunt leren leven.
Naast EMDR en imaginaire exposure kunnen de volgende interventies worden ingezet:
- Cognitieve gedragstherapie
- Kind- en jeugdtherapie
- Mentalisation Based Treatment (MBT)
- Multi Systeem Therapie (MST)
- Systeemtherapie
- Psychodiagnostisch onderzoek
- E-health-modules
De behandeling wordt afgesloten met een eindgesprek. Ook wordt de verwijzer op de hoogte gebracht van de afsluiting van het behandeltraject. De verwijzer wordt alleen na schriftelijke toestemming op de hoogte gebracht van de inhoud van de behandeling.
Kunnen wij je helpen?
Herken jij je in de hierboven omschreven signalen? Of heb je als ouder, jongere of kind behoefte om met iemand te praten over de problemen waar je in jouw leven tegenaan loopt? De hulpverleners van Sterk Huis helpen je graag verder. Goed om te weten is dat al onze hulp vertrouwelijk is en dat we niets zonder overleg met jou doen.
Cliëntervaringen
“Ik ben supergoed geholpen. Dankzij de hulp die ik heb gehad, ben ik nu een gelukkig persoon. Bedankt voor alles!”