Problemen bij scheiding

Een scheiding die zo weinig mogelijk schade aanricht
complexe_scheidingen

Een scheiding heeft een grote impact op ouders, kinderen en hun omgeving. Als ouder moet je veel regelen, zoals de zorg voor de kinderen. Het uitgangspunt moet daarbij altijd zijn: wat is het beste voor mijn kinderen? Door hoogoplopende emoties is de kans op verkeerde beslissingen erg groot en daar kunnen kinderen de dupe van worden.

Het aantal echtscheidingen in Nederland wordt steeds groter. Een scheiding is altijd verdrietig, maar hoeft niet per se negatief te zijn. Het belangrijkste ‘voordeel’ van een scheiding is dat het voor kinderen (op de langere termijn) als een opluchting kan voelen. Een ongelukkig huwelijk, met veel zichtbare en onzichtbare ruzie, heeft een grote impact op kinderen.

Vergeten pijn van kinderen bij een scheiding

Dat een scheiding veel pijn met zich meebrengt, is helaas onoverkomelijk. Kinderen en jongeren kunnen hier veel moeite mee hebben. Gevolgen kunnen zijn dat ze er slecht van slapen, dat hun concentratie op school vermindert of dat hun gedrag verandert. Een vechtscheiding vergroot die problemen. Zo’n scheiding met heftige ruzies zorgt voor emotionele verwarring bij kinderen en het maakt ze extra kwetsbaar. Dat grote leed voor kinderen wordt in alle hectiek nogal eens vergeten door de ouders. Of ze denken dat het goed is om te strijden voor hun kind, om te laten zien dat ze alles voor hun kind over hebben, terwijl ook dat grote emotionele schade aan kan richten.

Herken jij je in een van de onderstaande situaties?

Klik op het onderwerp en kom te weten hoe Sterk Huis jou kan helpen.

Behoefte aan advies of hulp?

Zit jij in een lastige scheiding en heb je behoefte aan advies of hulp? Op de website wijzer-scheiden.nl kom je in een paar stappen bij de juiste hulpverlener terecht. Die zal samen met jou kijken naar wat het beste is voor jouw kinderen en voor jezelf. Je kunt natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met een van de gespecialiseerde hulpverleners van Sterk Huis.

Artikelen over dit thema