Een gezinshuis starten

Waarom een gezinshuis?

Het liefst wil je dat kinderen opgroeien bij hun ouders. Helaas komt het wel eens voor dat dit (tijdelijk) niet mogelijk is. Voor kinderen is het fijn als zij kunnen opgroeien in een zo thuis mogelijke omgeving. Met gezinshuisouders om zich heen die er voor hen zijn. Door problemen in de opvoeding en ontwikkeling kan er meer nodig zijn dan het eigen gezin kan bieden. Als een kind bijvoorbeeld een specifieke aanpak nodig heeft. Een gezinshuis kan dit bieden. Door de deskundigheid van gezinshuisouders zijn zij in staat goed aan te sluiten bij de ontwikkeling en de specifieke omstandigheden en behoeften van een kind. Kinderen krijgen hierdoor de kans zich op een goede manier te ontwikkelen en toe te groeien naar zelfstandigheid. In een gezinshuis wonen kinderen voor langere tijd.

Wat doe je als gezinshuisouder?

Je kan samen of alleen gezinshuisouder worden. Als gezinshuisouder zorg je voor enkele kinderen gedurende langere tijd van hun leven. Je hebt de dagelijkse verantwoordelijkheid en bent zelfstandig ondernemer. Een moderne vorm van ondernemerschap: een kleinschalige onderneming gericht op de ontwikkeling van kinderen. Kinderen wonen vaak een langere tijd van hun jeugd in een gezinshuis. Dit is in een ‘normale leefomgeving’ van een ‘gewoon’ huis. Juist de gezinssituatie in een gezinshuis is zo belangrijk voor deze kinderen. Het gaat er grotendeels aan toe als in een gewoon gezin. Je biedt professionele begeleiding en werkt samen met andere professionals die een rol spelen in het leven van een kind. Benieuwd wat je nog meer doet? Lees het hier.

Ben ik geschikt?

Wil je weten of jij geschikt bent als gezinshuisouder, doe dan een quickscan. Deze quickscan schetst verschillende situaties waar je als gezinsouder mee te maken kan krijgen. De uitslag van de test geeft een indicatie of jij geschikt bent als gezinshuisouder, maar is niet leidend. Om een gezinshuisouder te worden is een uitgebreid en intensief proces.

Naast dat een gezinshuis bij je moet passen, zijn er ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Er moet minimaal één van de ouders een relevante MBO-4 beroepsopleiding hebben afgerond, zoals pedagogiek. Je hebt professionele ervaring met zorg voor kinderen. De partner moet er affiniteit mee hebben.

Folders

Gezinshuis.com

Sterk Huis werkt voor de gezinshuizen samen met gezinshuis.com. Sterk Huis begeleidt de gezinnen, via gesprek en training. Gezinshuis.com creëert de juiste randvoorwaarden voor gezinshuizen en staat garant voor de kwaliteit van het verblijf. Gezinshuizen hebben een vaste contactpersoon als vraagbaak. Zij helpen de gezinshuisouders in hun rol als zelfstandig ondernemer, helpen om aan alle wet- en regelgeving te voldoen, bijv. op het gebied van brandpreventie, verzekeringen etc. en zorgen ervoor dat alle gezinshuizen het Keurmerk Gezinshuizen behalen. Ook de vitaliteit van gezinshuisouders krijgt veel aandacht via gesprek en helpende adviezen.

Meer weten

Wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jou en je gezin? Neem dan contact op met Lizet Gruijters via LizetGruijters@sterkhuis.nl. Ze vertelt je graag alles over het starten van een gezinshuis.

Ik had een 32-urige baan en vijf pleegkinderen, maar ik wilde meer voor ze betekenen. Nu ik een gezinshuis ben, kan ik echt veel meer tijd besteden aan de kinderen. Dat is ook echt nodig. De kinderen die hier komen wonen, hebben vaak trauma’s of ernstige gedragsproblemen. Kids hebben veel meegemaakt. We willen hen zelfvertrouwen en stabiliteit geven. Kinderen mogen er zijn. Dat vraagt veel investering en aandacht.

Gezinshuisouder Ine

Hoe is het om te wonen in een gezinshuis.

Levy 13 jaar

‘Mijn moeder komt op maandag en woensdag om 18.30 mij opzoeken dat is wel gezellig. Ik ga ook een keer in de maand naar mijn moeder en een keer in de maand naar mijn vader want die zijn gescheiden. Als ik bij mijn vader ben dan ga ik met hem werken, een beetje schilderen of een beetje opruimen. Als ik bij mijn moeder ben dan ga ik meestal skateboarden. Dan ga ik met de bus naar Tilburg om 11:00 en dan kom ik om 20:00 met de bus terug naar huis. Mijn vrienden vinden het best raar want ze ervaren niet wat ik voel. Dan zeggen ze wel ‘niet fijn voor je’, alleen ze hebben nooit ervaren hoe het werkelijk voelt. Ik woon nu bijna 3 maanden in het gezinshuis en het bevalt me best goed ik verveel me niet zo erg als thuis. Ik word beter opgevoed met REGELS dat heb ik thuis wel eens gehad alleen die smeet ik door de  deur  en mijn moeder zei er niks van.’

Anne 9 jaar

‘Ik woon in een gezinshuis  omdat ik niet thuis kan wonen. Eerst zat ik op de groep en vanaf daar ging ik naar het gezinshuis. Hier in het gezinshuis is het leuk, ik ben hier met vier andere kinderen we doen hier van alles, we zijn naar Italië geweest. Veel kinderen denken dat het in zulke gezinshuizen niet leuk is en heel streng maar dat valt allemaal best mee als je niets doet dat niet mag krijg je ook geen straf. Maar niet alles is leuk soms krijg je straf maar dat krijg je bijna niet meestal willen ze helpen en geven ze je nog een kans. En als je straf krijgt heb je het meestal wel aan jezelf te danken.’

Evi 14 jaar

Ik woon in een gezinshuis. Samen met 3 meisjes en 1 jongen van mijn leeftijd, en de gezinsouders. Het is hier erg gezellig en we doen leuke dingen zoals: spelletjes, film kijken, uitstapjes, boswandelingen, uiteten, naar het Omniversum, bioscoop en nog veel meer dingen. Er zijn ook veel dingen die je vrij mag doen, maar dan moet je wel laten zien dat je dat kunt en er is ook wel eens wat niet leuk is maar dan lossen wij dat op een goede manier op. Eigenlijk moet je een gezinshuis zien als een gezin kinderen met een soort vader of moeder. Ik vind het fijner dan op een groep  je hebt geen hek om je heen staan maar je woont in een gewone wijk en je hebt buren en wij wonen lekker dicht bij de stad dan kun je lekker shoppen en zo dus ik ben erg blij dat ik hier woon want het is hier gewoon fijn.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis

Door een fout in het systeem zijn de gegevens van dit formulier in het afgelopen jaar onjuist verwerkt. Het gaat hierbij om de voornaam- en achternaam. Per 16-03 is dit verholpen en worden alle gegevens op de juiste manier verwerkt. Alle openbare gegevens zijn verwijderd. Voor meer informatie kun je terecht bij hr@sterkhuis.nl