Talent van de toekomst

Nooit eerder waren zo veel mensen op de vlucht als op dit moment. Velen van hen zijn jongeren die zonder hun ouders naar Nederland kwamen, gevlucht voor oorlog, geweld of politieke onveiligheid. Bij Sterk Huis werken zij aan het opbouwen van een zelfstandig bestaan in onze maatschappij. De jaarlijks terugkerende Talentenmarkt draagt hieraan een steentje bij. Afgelopen dinsdag 10 december vond hiervan de tweede editie plaats.

Gedeelde passie

Yusuf (17) straalt terwijl hij op de Talentenmarkt in gesprek is met Maarten van Broekhoven van het bedrijf ‘Rightside’. Als freelance game- en multimedia designer weet Maarten alles van het ontwikkelen van games die mensen iets nieuws kunnen leren. Dat is toevallig precies waar Yusuf zijn interesse ligt. “Games zijn gewoon helemaal mijn ding! Ik speel zelf veel games, maar vind het ook leuk om te leren hoe ze gemaakt worden.” Vol energie praten de twee over hun gedeelde passie.

Van hobby naar beroep

Maarten wil jonge vluchtelingen meegeven dat je in Nederland werk kunt gaan doen dat je écht leuk vindt. In zijn gesprek met Yusuf vertelt hij hem dat je in Nederland van je hobby je beroep kunt maken. Yusuf kijkt hem glunderend aan. “Ik heb mijzelf al aangemeld voor de ICT-opleiding bij ROC”, vertelt hij hem. “Ik hoop dat ik daar word aangenomen.” Yusuf is vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Hij woont pas 1,5 jaar in Nederland en beheerst de Nederlandse taal al goed. “Nederlands leren is moeilijk, maar ik oefen veel. Ik praat vaak Nederlands met andere mensen, net zoals vandaag.”

Liefde voor koken

Jongeren kunnen op de Talentenmarkt van Sterk Huis kennis maken met richtingen en beroepen waarin zij hun talenten volledig tot hun recht kunnen laten komen. Zij kunnen niet alleen zelf laten zien waar ze goed in zijn, maar ook contact leggen met organisaties en bedrijven die hen kunnen helpen hun toekomstdroom waar te maken. Zo’n toekomstdroom kan van alles zijn. Voor Maalik (18) is dit het worden van chef-kok. Hij is gevlucht uit Eritrea en woont nu bijna 2 jaar bij Sterk Huis. Sinds kort werkt hij in de keuken bij een Italiaans restaurant. Daar heeft hij zijn liefde voor koken ontdekt. “Ik hou van koken! Mijn droom is een opleiding doen om lekkere gerechten te maken.”

Bijzondere klik

Maalik raakt op de Talentenmarkt in gesprek met Rian van Pelt van het Tilburgse initiatief ‘Broodje Aap & Linke Soep’. Dit is een interculturele cateringservice met een eigen proeflokaal in de Boomstraat 131. “Mensen van wel 20 verschillende culturen bereiden bij ons samen gerechten voor Tilburgse buurtbewoners en organisaties”, vertelt Rian aan Maalik. Hij is gelijk enthousiast en vertelt haar over zijn passie voor koken. Gelijk is er een klik tussen de twee. Na hun ontmoeting kan Maalik zijn geluk niet op. “Ik weet nu hoe ik het beste uien kan snijden en kruiden kan gebruiken!” Ook Rian is blij met het gesprek: “Het is prachtig om te zien hoe ons initiatief zorgt voor verbinding, vriendschappen en wederzijds begrip.”

Leren solliciteren

Een droombaan of droomopleiding ligt niet voor het oprapen. Je moet kunnen laten zien wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en waarom je geschikt bent voor een functie of studie. Daarom kunnen jongeren op de Talenmarkt verschillende workshops volgen. Zo is er een kleding-workshop waarin wordt gediscussieerd over wat je wel en niet aandoet naar een sollicitatiegesprek. Ook is er een workshop CV maken, waarin jongeren vaardigheden toegereikt krijgen om te solliciteren.

Dromen volgen

Pedagogisch medewerker Robin begeleidt de workshop CV maken. Ze legt kaartjes met daarop verschillende kwaliteiten klaar op tafel. “We helpen jongeren te ontdekken waar ze goed in zijn en hoe ze dat kunnen inzetten.” De Talentenmarkt is volgens haar een mooie kans om jongeren in contact te brengen met het werkveld. Daar sluit Astrid Overbeek zich als medeorganisator van de Talentenmarkt bij aan. “De ontmoetingen die hier plaatsvinden zorgen voor veel inspiratie om je dromen te volgen”, vertelt ze. “De Talentenmarkt biedt jongeren weer perspectief op een eigen gekozen leven in dit land.”

Meer weten?

Meer weten over wat Sterk Huis doet voor het opvangen van vluchtelingen en alleenstaande minderjarige vreemdelingen? Bekijk dan deze pagina op onze website.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis