Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling

De meldcode helpt professionals bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Aan de hand van 5 stappen bepalen professionals of ze een melding moeten doen bij Veilig Thuis en of er voldoende hulp kan worden ingezet.

De vijf stappen meldcode

 1. Signalen in kaart brengen
 2. Overleg met een professional
 3. Ga in gesprek met de ouder of het kind
 4. Wegen
  1. Er er vermoeden van geweld?
  2. Is er acute of structurele onveiligheid?
  3. Kan je hulp organiseren?
  4. Is er acceptatie van hulp?
  5. Is er veiliger?
 5. Beslissen

Download hier de meldcode kaart van Sterk Huis. Ook hebben we hardcopy exemplaren. Deze kan je opvragen via communicatie@sterkhuis.nl.

TRAINING

Het Coördinatiepunt Meldcode Hart van Brabant biedt verschillende trainingen aan om kindermishandeling en huiselijk geweld te leren melden volgens de meldcode. Je kunt een training volgen als je als professional of organisatie verplicht bent om met de meldcode te werken (zoals het onderwijs of de kinderopvang), maar ook als je dit niet verplicht bent. Lees hier meer over de trainingen.

Eigen deskundigheid staat voorop

De lijstjes met signalen wijzen je de weg bij het in kaart brengen ervan. Ze zijn niet meer en niet minder dan een hulpmiddel. Om goed te kunnen handelen, is het belangrijk dat je altijd uitgaat van je eigen deskundigheid. Als hulpverlener heb je kennis van de ontwikkeling van kinderen en van signalen van huiselijk geweld. Jij bent bij uitstek degene die afwijkend gedrag kan signaleren. Vertrouw op je kennis, ervaring en intuïtie en neem je gevoel over de situatie serieus. Maak concreet waar je je feitelijk zorgen over maakt (inclusief de vraag of er misschien sprake is van seksueel misbruik) en deel je zorgen met een collega of andere professional.

Informatie van de rijksoverheid over de meldcode:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis