Licht aan het einde van de tunnel

Bijna de helft van alle vrouwen wereldwijd krijgt te maken met geweld in haar leven. Hedi (43) is één van deze vrouwen. Jarenlang was zij slachtoffer van zowel lichamelijke als geestelijke mishandeling van haar (ex-)partners. Gelukkig lukte het haar om de spiraal van geweld te doorbreken. Nu zet ze zich in om andere slachtoffers van huiselijk geweld te helpen vanuit haar eigen ervaring. Graag draagt ze hen een warm hart toe.

Zelfvertrouwen kwijt

“Mijn leven was een zooitje. Ik voelde me verraden, boos en vooral heel bang. Ik was zo bang, dat ik voor mijn gevoel geen keuze had. Ik bleef bij iemand die mij kwetste en mij zo beschadigd heeft.” Na jarenlang mishandeld te zijn geweest hield Hedi niet meer van zichzelf. Haar eigenwaarde was verdwenen en ze was haar zelfvertrouwen kwijt. Ze was bang, boos en verdrietig. Inmiddels heeft ze met de juiste hulp haar leven weer op de rit gekregen.

Niet de enige

Hedi weet dat ze niet de enige vrouw is die geweld heeft meegemaakt in haar leven. “Er zijn veel vrouwen die in slechte relaties blijven. Vaak hebben ze zichzelf ervan overtuigd dat het beter is om in een relatie te blijven waarin je niet wordt gerespecteerd dan dat je alleen bent.” Hedi vindt dat vrouwen in zulke relaties juist niet bang zouden moeten zijn om voor zichzelf te kiezen. Iedere vrouw verdient het volgens haar namelijk om met respect behandeld te worden. “Met de juiste hulp werd ik eraan herinnerd dat er een tijd is geweest dat ik voor niets en niemand bang was. In al die jaren was ik vergeten wie ik eigenlijk echt was: een vrouw met haar eigen ambities en dromen.”

Geloven in jezelf

Langzaam maar zeker heeft Hedi zichzelf na jaren weer teruggevonden. Dat gunt ze ook andere vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben gehad. “Dankzij de juiste hulp werd ik herinnerd aan mijn eigenwaarde.” Hedi geeft aan hoe belangrijk het is om altijd in jezelf te blijven geloven. “Niemand heeft het recht of de macht om jouw dromen kapot te maken, tenzij jij hen die macht geeft. Ik weiger om iemand anders nog die macht te geven. Ik gun mijzelf de kans om te zijn wie ik wil zijn, want ik verdien dat.”

In vrijheid leven

Hedi wenst alle vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben vooral veel hoop en kracht toe. Er is namelijk altijd licht aan het einde van de tunnel, ook als je het zelf misschien nog niet ziet. “Ik gun het andere slachtoffers om hun eigen kracht weer terug te vinden, net zoals dat mij ook is gelukt. Ik wens hen toe dat ze net als ik ooit in vrijheid mogen leven. Iedereen heeft daar recht op.”

Orange the World

Deze week maakt Sterk Huis zich samen met andere (hulp)organisaties sterk voor vrouwen en meisjes die net als Hedi geweld hebben meegemaakt. Met de campagne ‘Orange the World’ vragen we aandacht voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen.

Meer weten?

Wil je meer weten over huiselijk geweld? Bekijk dan eens onze pagina over huiselijk geweld en kindermishandeling. 

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis