Orange the world. Voor een toekomst zonder geweld.

vrouw valt van trap

De komende 10 dagen kleurt Sterk Huis oranje om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen. Bijna de helft van alle vrouwen en meisjes krijgt ooit te maken met geweld. Een schrikbarend hoog aantal. Sterk Huis gaat samen met ministeries, gemeenten, provincies en andere hulporganisaties de strijd aan tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

Orange the world

Vandaag, 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf vandaag tot 10 december wordt 16 dagen lang wereldwijd actie gevoerd, ook in Nederland. Minstens één op de drie vrouwen en meisjes wereldwijd krijgt te maken met geweld in haar leven. Dat kan fysiek, seksueel of psychisch geweld zijn. Op wereldschaal betekent dat dat een miljard vrouwen met geweld geconfronteerd wordt. Overigens blijft daarbij straatintimidatie nog buiten schot. Als dat meegenomen wordt heeft minimaal 80% van de vrouwen er last van, en in sommige landen ligt dat percentage nog hoger. Veel mensen zijn zich niet bewust van de omvang van het probleem, en met de Orange the World campagne willen wij hen graag bewuster maken, zodat zij deel van de oplossing willen worden.

Cijfers

Uit cijfers blijkt dat in Nederland 45% van de vrouwen en meisjes te maken krijgt met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Meer dan 80% van hen krijgt te maken met straatintimidatie volgens onderzoek in een aantal steden. En dagelijks komen gemiddeld vijf meldingen van verkrachting binnen bij de politie, terwijl naar schatting 80% van de verkrachtingen nooit wordt gemeld. Bron: orange the world

Met alleen het geweld stoppen redden we het niet

Kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling of getuigen zijn geweest van huiselijk geweld hebben een grote kans om op latere leeftijd weer slachtoffer of pleger te worden van huiselijk geweld. Dit moeten we stoppen. Met goede behandeling, gericht op herstel voor slachtoffers én plegers doorbreken we de geweldspiraal. Zo zorgen we ook op de lange termijn voor een veilig en zelfstandig leven. Onze boodschap tijdens ‘Orange the world’ is: met alleen het geweld stoppen redden we het niet.

Esther, Dewi en Patricia zijn jarenlang het slachtoffer van extreem geweld. Ter ere van Orange the world doen zij hun verhaal. Lees de verhalen hier. De verhalen zie je de komende tijd langs komen op social media.


Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis