Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks tussen de 40 en 50 dodelijke slachtoffers van intieme terreur. En waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg, omdat deze vorm van partnergeweld niet als zodanig wordt geregistreerd. Bij intieme terreur is er vaak sprake van controle en dwang. Het kan zich uiten in het isoleren, vernederen en intimideren van de partner tot ernstig fysiek geweld en seksueel geweld, soms zelfs met fatale afloop.
Wat moet je weten en doen bij intieme terreur?
Vaak worden signalen van deze meest agressieve en ernstige vorm van huiselijk geweld niet goed (h)erkend en opgevolgd. Teun Haans: vaak horen we van slachtoffers dat er mensen in hun omgeving het gezien moeten hebben. Maar waarschijnlijk is men bang om zich met privézaken te bemoeien. Helaas is er kans op een fatale afloop als er niet wordt ingegrepen.
Er is een belangrijke en duidelijke factsheet voor professionals in het domein van zorg, veiligheid, maar ook bijvoorbeeld onderwijs en sportvereniging. Om toe te lichten wat intieme terreur is, maar ook om duidelijke handvaten mee te geven: wat moet je weten, wat moet je doen of juist niet?
Item bij EenVandaag
EenVandaag heeft aandacht besteedt aan deze vorm van partnergeweld. Het herkennen van signalen en daar ook naar handelen is hartstikke belangrijk, zegt Teun Haans. Niet alleen om te voorkomen dat het escaleert, maar ook in verband met de behandeling van slachtoffers en daders. Want die is echt anders dan bij andere vormen van huiselijk geweld.
Kijk hier het item in EenVandaag.
Sterk Huis ontwikkelde een campagne om aandacht te vragen voor het onderwerp. Bekijk hier de campagnevideo.