Waarom bestaat kindermishandeling?

kind leest krant over kindermishandeling

Hoe kan het toch dat er nog steeds gemiddeld in elke klas één kind mishandeld wordt? Dat we dit weten en dat het toch blijft gebeuren? Elke keer als ik deze cijfers lees of hoor, word ik verdrietig en tegelijkertijd strijdvaardig. Want we kunnen voor deze kinderen veel betekenen. Het verschil maken!

Waarom bestaat kindermishandeling, wordt mij nogal eens gevraagd. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Maar voor ik die noem, wil ik heel graag benadrukken dat het nooit, echt nooit goed te praten is. Er is geen enkele rechtvaardiging, geen enkele reden voor geweld. Wat de reden ook is, hoe machteloos een ouder ook is: niemand mag een kind pijn doen.

Waarom gebeurt het?

Het geweld kan ontstaan omdat ouders fikse problemen hebben. Relationeel, financieel, psychisch; vaak is het een combinatie die maakt dat ouders geen rust in hun hoofd hebben en deze onrust ook op de kinderen ‘botvieren’. Een andere groep ouders is zelf als kind of als volwassene slachtoffer van geweld geweest. Zij zijn bijvoorbeeld zelf mishandeld of verwaarloosd. En hebben niet geleerd hoe je kinderen moet liefhebben en opvoeden. De derde aanleiding voor kindermishandeling is er helaas een die meer en meer voorkomt. Het zijn de ouders die uit elkaar gaan en het niet voor elkaar krijgen om dat met oog en respect voor de kinderen en elkaar te doen. Ruzies, kwaadspreken over elkaar, mentale druk uitoefenen, het komt allemaal voor.

Ik weet zeker dat de meeste van deze ouders dit diep in hun hart helemaal niet willen. Maar ze doen het wel, met alle gevolgen van dien. Laten we het nooit goedpraten, en laten we vooral het verschil maken voor de kinderen. 

Lian Smits,
Bestuurder Sterk Huis

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis