Sterker voor de toekomst

infographic met cijfers over het project

Bij Sterk Huis zijn dagbesteding, een opleiding of werk cruciale voorwaarden voor een veilige, zelfredzame en kansrijke toekomst. Voor cliënten zelf, maar ook voor hun kinderen. De afgelopen twee jaar is er hard gewerkt bij Sterk Huis aan het creëren van een omgeving waarin we cliënten helpen zichzelf te ontwikkelen en zelfstandig te leren leven. En met succes. Meer dan 160 cliënten zijn door het programma Sterker voor de Toekomst begeleid naar een opleiding, werkervaringsplek of zinvolle dagbesteding.

Waarom Sterker voor de toekomst?

Voor slachtoffers van (huiselijk) geweld zijn er in Nederland nog weinig mogelijkheden om te re-integreren. Zo worden er in Nederland voor deze cliënten géén reguliere re-integratietrajecten aangeboden. Maar dat wil niet zeggen dat er ook geen behoefte is bij deze cliënten. Bij Sterk Huis zien we juist dat deze vrouwen en mannen een sterke wil hebben om te werken aan hun toekomst. Het vroeg best wat van Sterk Huis om aan de slag te gaan met Sterker voor de Toekomst. We moesten kijken naar mogelijkheden, in plaats van naar onmogelijkheden. Kan iemand, naast een intensief hulpverleningstraject, ook ruimte vinden om te werken aan een toekomst? Bij duurzame hulpverlening hoort dat cliënten zelf leren te zorgen voor een zelfstandige en onafhankelijke toekomst: een sterke toekomst.

Werkervaringsplekken

Naast externe werkplekken bij ondernemers hebben we bij Sterk Huis ook een aantal eigen werkervaringsplekken gecreëerd. Zo kunnen cliënten in de koffiecorner horeca ervaring opdoen. Meerdere cliënten hebben hier een passie voor het barista vak ontdekt. In ons tweedehands winkeltje helpen cliënten mee met kleren uitzoeken of etaleren. In de ochtend kan een jonge moeder leren om voor haar kindje te zorgen en ’s middags kan zij in een winkel werken waar ze tweedehands kleding verkopen. Op deze manier kunnen de cliënten zich blijven ontwikkelen.

EEN WARM BAD

Daniek kwam drie jaar geleden bij Sterk Huis nadat ze jarenlang steeds weer tegen grote problemen aan liep. Na een test bleek dat Daniek bordeline had met daarnaast nog een angststoornis. Ondanks de heftige diagnose was Daniek opgelucht. “Eindelijk had ik duidelijkheid over mijn handelen in situaties in het verleden. Vanaf nu kan ik weer groeien omdat ik weet waar ik aan moet werken”. Daniek start met de intensieve groepstherapie MBT

“In het begin was ik nuchter, gesloten en soms zelfs opstandig. Er werd maar steeds doorgevraagd, terwijl ik bleef denken: ik zeg toch wat ik voel! Gelukkig had de therapie effect. Na een tijd kon ik me openstellen en mijn gevoel toelaten en ervaren. Wat een warmte kreeg ik van de andere. Ik mocht mijzelf zijn. Blij, verdrietig of boos. Het maakte niet uit. Wat een warm bad”

“Aan het einde van mijn therapie wilde ik niet weg bij Sterk Huis. Ik kreeg via het project Sterker voor de Toekomst de kans om aan de slag te gaan in de koffiecorner. Na 9 jaar thuis te zitten kon ik langzaam weer gaan wennen aan dagritme, niet slapen overdag en onder de mensen te komen. Ik begon aan een leer/werktraject van drie maanden, maar na drie weken mocht ik al aan de slag als vrijwilliger. En omdat het zo goed gaat mag ik vanaf nu de vrijdagen alleen onder mijn hoede nemen!”

“Het werk in de koffiecorner helpt mij op veel verschillende vlakken. Het geeft me ritme en structuur om de dag in te delen. Ik leer omgaan met feedback. Het werk is echt een ‘Daniek’ momentje. Ik heb veel meer eigenwaarde gekregen en ben trots op mezelf dat ik weer mee draai in de maatschappij.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis