Sexting niet per definitie negatief

Sexting blijft een hot topic in de media. Vorige week zagen wij bij Linda.nl weer een artikel verschijnen over een meisje die niet meer wilde leven nadat ze slachtoffer was geworden van shamesexting. Dit is natuurlijk verschrikkelijk en zou niet meer mogen gebeuren. Er bestaat echter een verschil tussen sexting en shamesexting.

Sexting versus shamesexting

De woorden sexting en shamesexting zeggen het al. Sexting lijkt tegenwoordig bijna een normaal onderdeel te worden van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Sommige kinderen beginnen volgens specialisten al op hun negende met het versturen van bijvoorbeeld dickpics. Dit is dan niet altijd seksueel bedoeld, maar het kan ook statusverhogend zijn als je het aandurft.
Veel volwassenen hebben een negatieve associatie bij sexting, terwijl uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de jongeren er alleen prettige ervaringen mee heeft. Alleen de kleine groep, waarbij het fout gaat (shamesexting) heeft meteen een afschuwelijke ervaring.

Vlaggensysteem

Vanuit de visie van Sterk Huis keuren wij sexting niet per se af, maar shamesexting wel. Binnen Sterk Huis hanteren wij “Het Vlaggensysteem” als middel om seksueel gedrag in te schatten en te beoordelen. Binnen dit vlaggensysteem worden 6 criteria gehanteerd om te bepalen of er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In jongerentaal worden die criteria ‘de seksregels’ genoemd. Deze seksregels hebben wij omgevormd tot tips voor jongeren. Voor professionals bieden wij een training aan met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag. Klik hier voor meer informatie.

Wil je toch sexting beelden van jezelf maken en versturen? Denk dan aan onderstaande tips. Is jouw antwoord op één van deze vragen ‘nee’? Doe het dan niet!

  • Doe je dit vrijwillig?
  • Mag iedereen deze naaktfoto/filmpje van je zien? Dit risico loop je!
  • Vind ik dit zelf passen bij mijn leeftijd?
  • Durf ik mijn grens aan te geven? Als je niet durft te zeggen dat je het niet wil doen, stuur dan bijvoorbeeld een foto van je arm als grapje.
  • Zou ik het oké vinden als mijn zusje dit zou doen, als ze net zo oud is als ik nu ben?
  • Sta ik onherkenbaar op de foto of het filmpje? (Geen gezicht of herkenbare achtergrond)
  • Doe ik dit omdat ik het zelf wil?

Merk je bij jezelf dat je twijfelt? Doe het dan niet! Blijf kritisch. De relatie met jouw lieve, leuke vriendje of vriendin kan er over een tijdje heel anders uit zien. Iemand kan uit wraak of boosheid heel vervelende dingen doen.

Sexting an sich keuren we bij Sterk Huis niet af als het voldoet aan deze ‘regels’. Het is juist belangrijk dat kinderen en jongeren positieve ervaringen op doen als het gaat om seksualiteit, intimiteit en relaties als onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Shamesexting keuren we altijd af en we zijn bekend vanuit de praktijk van Sterk Huis met de afschuwelijke ervaringen die jongeren hier mee kunnen hebben. Ook voor jongeren bieden bij cursussen aan waar onder ander sexting aan bod komt. Klik hier voor meer informatie.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis