Schoolexamens in de opvang

Hoe is het om te wonen bij Sterk Huis en je examens te doen? Elk jaar zijn er meerdere jongeren die examens moeten doen. Vanwege veiligheid is het niet mogelijk om naar school te gaan. Hoe ga je dan je examens halen?

Aysa heeft vanmorgen haar laatste examen ingeleverd. Nu twee weken wachten tot ze weet of ze is geslaagd. Erg spannend vindt ze. “Ik zit in het laatste jaar van MBO social work. Voor mijn afstuderen moest ik best nog wat examens halen. Schriftelijk en praktijk. Vooral het praktijkexamen was een lastig verhaal. Ik mag namelijk vanwege dreiging niet naar buiten. Gelukkig was school erg flexibel en mocht ik de opdracht binnen Sterk Huis uitvoeren”.

Kickboxen met de afdeling

“als praktijkopdracht heb ik een agressie regulatietraining gegeven. Ik moest wel even een knop omzetten hiervoor. Twee dagen geleden had ik nog mijn kamer overhoop gegooid. En nu moest ik de meiden van mijn groep leren met agressie om te gaan. We zijn gaan kickboksen. Gelukkig vond iedereen het heel leuk en was mijn begeleider hartstikke tevreden. School en Sterk Huis denken echt met je mee. Ze proberen het zo prettig mogelijk voor me te maken.”

Stage lopen bij Sterk Huis

Celine woont sinds negen weken bij Sterk Huis. Al maanden ging ze niet meer naar school. Met haar ambulant hulpverlener moest ze in de eerste week doelen opstellen. Voor Celine leek haar opleiding afronden terwijl ze bij Sterk Huis woont onhaalbaar. Ze moest namelijk nog 16 weken stage lopen. Gelukkig bleek er meer mogelijk. “Sinds een paar dagen loop ik stage op de PR afdeling. Heel erg leuk. Zo mag ik meedenken over hoe we slachtoffers van mensenhandel eerder kunnen bereiken. Als alles goed gaat ben ik aan het einde van dit jaar klaar met mijn studie. Een heel mooi vooruitzicht. “

Studio

Kinderen en jongeren die niet naar buiten mogen vanwege veiligheid gaan naar ‘Studio’. Dit is een plek waar iedereen zelfstandig aan school kan werken. Aysa leert daar voor haar examens. ‘Fijn dat er een plek is waar je aan je school moet zitten. Soms is het erg druk. Je zit namelijk ook in een klas met jongens van 12 jaar. Sommige zitten zelfs nog op de basisschool. Elke ochtend starten we met het jeugdjournaal. Voor mij niet heel interessant. En het appeltje om 10u is misschien een beetje kinderachtig. Toch is het wel een fijne plek om je goed te concentreren voor school. Ik heb er al meerdere examens kunnen halen.” En wat als ze straks geslaagd is? Dan kan ze meteen aan de slag. Aysa heeft een baan aangeboden gekregen bij haar oude stageplek.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis