Toermalijn en Pyriet zoeken een nieuwe collega

Kom jij ons ‘huis’ versterken?    

Welkom bij Sterk Huis, een warme en veilige plek voor iedereen die hulp nodig heeft. Wil jij je inzetten voor de veiligheid van kinderen, vrouwen, mannen, gezinnen? Behandelgroepen Prinsenhoeven, Toermalijn en Pyriet zoeken een nieuwe collega. Je gaat hier aan de slag als jeugd- en gezinsprofessional. Collega van de behandelgroepen Toermalijn en Pyriet Iris praat je bij over deze geweldige kans.

Wat doet jullie team?

Ons team is een klein, betrokken team die 24/7 begeleiding en behandeling biedt aan acht jongeren tussen de 16 en 18 jaar. Deze jongeren verblijven op een behandelgroep, omdat zij (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen om uiteenlopende redenen.

Wat betekenen jullie voor cliënten

Wij zijn er dag en nacht voor onze jongeren om te zorgen dat zij hun dag goed doorkomen. Daarnaast bieden wij behandeling op de groep, om jongeren te stabiliseren zodat zij (trauma)therapie kunnen gaan volgen. Vanzelfsprekend bieden wij een luisterend oor en gaan we graag met onze jongeren in gesprek over serieuze, maar zeker ook minder serieuze dingen. Onze cliënten moeten het vertrouwen krijgen in ons als behandelgroep om hen verder op weg te kunnen helpen. Hier doen wij dan ook erg ons best voor.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Een dagdienst begint al vroeg op de ochtend, zodat je samen je collega de jongeren klaar kunt stomen om op tijd naar school of dagbesteding te vertrekken. Als dat goed gaat, heb je overdag niet veel jongeren op de groep en ben je voornamelijk op kantoor aan het werk. Dat betekent: mails bijwerken, rapporteren en je eigen to-do list afwerken. Ondertussen ben je bezig met het beantwoorden van de telefoon en het onderhouden van contact met jongeren om te overleggen en afspraken te maken. Na schooltijd komen de jongeren terug naar de groep en rond deze tijd starten ook je collega’s. De avond- en slaapdienst zorgen ervoor dat de jongeren koken, hun dagelijkse (huishoudelijke) taak doen en in de avond wordt er een spelletje gedaan, een film gekeken of gaan de jongeren de deur uit. Wanneer de jongeren ’s avonds op bed liggen, is er ruimte om je dienst na te bespreken met je collega en ga je naar huis, of stap je het slaapdienst bed in.

Wat maakt deze baan dynamisch?

Stel je eens voor… ouder zijn van een gezin met acht pubers? Kun je je daar iets bij voorstellen? Geen dag is hetzelfde. Je bent de hele dag in de weer om te zorgen dat alle acht de jongeren de dag zo goed mogelijk doorkomen. Dat begint ’s ochtends met het opstaan en het klaarmaken voor school of dagbesteding, en het eindigt met het welterusten wensen als zij naar bed gaan. Alles wat daartussen gebeurt is iedere dag weer afhankelijk van de dynamiek tussen jongeren, collega’s en steeds veranderende omstandigheden.

Welke eigenschappen heb je nodig voor deze baan?

Het belangrijkste is dat je flexibel bent. Niet alleen in werktijden en –dagen, maar ook in de omgang met jongeren. Het is een constant spelletje van meedenken en meebewegen met een jongere en tegelijkertijd grenzen stellen en hen iets proberen bij te brengen over wat ‘normaal’ of ‘gezond’ is. Dat vergt inlevings- en doorzettingsvermogen vanuit de professional.

Wat geeft voldoening?

Voldoening zit hem in heel kleine dingen. Bijvoorbeeld: dat ene meisje die bij aankomst op de groep nooit aan tafel wilde eten, en die na drie maanden met een positieve houding aan tafel zit te kletsen met groepsgenoten. Dan weet je, en voel je, dat je als team echt iets goeds hebt neergezet. Dat geldt natuurlijk ook voor trajecten die positief worden afgesloten: wanneer een jongere weer naar huis kan of wanneer een vervolgtraject richting zelfstandigheid met vol vertrouwen wordt gestart.

Hoe is de sfeer binnen jullie team?

Het team bestaat momenteel uit zeven pedagogisch medewerkers, een teamcoördinator en twee stagiaires. Doordat het team klein is en we elkaar regelmatig op het werk zien, zijn we erg betrokken. We zijn op de hoogte van wat er speelt bij elkaar en houden veel rekening met elkaar. Het is ook belangrijk om dit van elkaar te weten, omdat je jezelf inzet als instrument. Wanneer het niet goed met jou gaat door privé omstandigheden, kan dit veel invloed hebben op de jongeren, je collega’s en de algemene sfeer op de groep. Op de groep is de sfeer is veilig, open en gezellig. We staan voor elkaar klaar. Daarnaast hebben we heel goed contact met de betrokken gedragswetenschapper en ambulant hulpverleners. Het is heel fijn om deel van dit team te mogen uitmaken.

Waarom werk je graag bij Sterk Huis?

Binnen Sterk Huis krijg je de mogelijkheid en vrijheid om jezelf als professional te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van trainingen. Mijn ervaring met Sterk Huis is dat zij open staan voor jouw wensen en behoeften en hier wordt dan ook ruimte voor gemaakt.

Wat is je boodschap voor een nieuwe collega?

Als je ervan houdt om met jongeren te werken, een confrontatie op zijn tijd niet uit de weg gaat en altijd in bent voor gezelligheid met zowel collega’s als jongeren, dan is werken op een behandelgroep echt iets voor jou!

Lees hier de volledige vacature en hoe je kunt reageren.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis