‘Meer dan 700.000 slachtoffers huiselijk geweld in de afgelopen vijf jaar’

Ruim 700.000 Nederlandse volwassenen hebben in de afgelopen vijf jaar minstens één keer met huiselijk geweld te maken gehad. Jaarlijks hebben meer dan 100 duizend kinderen tot en met 17 jaar te maken met kindermishandeling.

De cijfers komen uit een uitgebreid onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. Sterk Huis heeft een bijdrage geleverd aan het onderzoek. Op basis van deze onderzoeksresultaten en eerdere onderzoeken kan niet worden geconcludeerd of er een toename of daling is van deze vormen van geweld. Dit komt onder meer door een gebrek aan goede data over het verleden. “Het is ontzettend belangrijk om juiste cijfers te hebben. Zo kunnen we nu de komende jaren trends ontdekken. En het helpt ook bij de bewustwording. Het is schokkend dat er zo veel volwassenen en kinderen slachtoffer zijn van geweld” zegt Lian Smits.

5,5 procent van de meerderjarige Nederlanders heeft de afgelopen vijf jaar minstens één voorval van huiselijk geweld ondergaan, fysiek of seksueel. Bij eenderde van hen bleef het bij één incident, bij 20 procent is het geweld structureel. Vijf keer meer vrouwen dan mannen zijn het slachtoffer van structureel geweld door hun partner of (inmiddels) ex-partner: 76 duizend vrouwen en 13 duizend mannen.

‘Ik zal nooit meer een klap accepteren’

Chantal droomde van een sprookjeshuwelijk, maar was jarenlang getrouwd met een egoïst. “Mijn ex trok altijd zijn eigen plan, we zagen elkaar nauwelijks. Toen we kinderen kregen, vond ik dat steeds moeilijker. Alles moest precies verlopen zoals hij dat wilde. Als hij de grip verloor, was hij gewelddadig naar ons allemaal.”

Toch bleef Chantal bij hem. “In mijn hart wist ik dat deze relatie niet goed voor me was. Ik cijferde mezelf helemaal weg. Maar ik hield nog steeds van hem en wilde mijn kinderen beschermen. Als ik bij hem bleef, kon ik tenminste zien wat er gebeurde. Dan hoefden ze niet – zonder mijn toezicht – een weekend bij hem te logeren. Misschien naïef, maar ik geloofde echt dat dat het beste was.” Totdat de school van de kinderen Chantal wees op de cursus ‘Ruzie Thuis’. Een cursus voor kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. “Mijn kinderen konden daar hun verhaal doen. Inzien wat het geweld met hen deed, had veel impact op me. Ik realiseerde me dat er iets moest veranderen en voelde me gesterkt in mijn beslissing. Zo wilde ik niet verder.”

Veilig thuis met het Aware-systeem

Na intensieve relatietherapie wilde Chantal scheiden. Haar ex kon het niet verkroppen. “Wij moesten onderduiken, want hij was woest op mij en wilde me iets aandoen. Ik was bang en mijn leven niet meer zeker.Weggaan van huis vond ik vreselijk voor mijn kinderen. Ze konden niet meer naar hun eigen school, spelen met hun vriendjes.” Daarom besloot Chantal samen met Sterk Huis terug naar huis te gaan met een Aware-systeem. “Met één druk op de knop kon ik de politie alarmeren bij dreiging van geweld. Hierdoor voelde ik me veilig genoeg om er voor te gaan.”

“Het gaat nu veel beter met ons, er is weer rust in huis. De kinderen doen het prima op school en zijn veel vrolijker. Daar geniet ik enorm van. We hebben weinig contact met mijn ex. Ik heb een leuke baan in de zorg. Daar voel ik me gewaardeerd, het geeft me zelfvertrouwen. Sterk Huis was ook een stevige voorbereiding om aan het werk te komen, een cruciale pijler voor een zelfstandig leven.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis