Wonen in een gezinshuis. Hoe is dat?

Vandaag veel aandacht in de media voor gezinshuizen. Het aantal gezinshuizen stijgt, maar niet snel genoeg. Ook bij Sterk Huis hebben wij een aantal gezinshuizen. Een gezinshuis is een gewoon huis, in een gewone buurt. Er wonen twee volwassenen (gezinshuisouders) die zorgen voor vier tot zes gezinshuiskinderen en die soms ook eigen kinderen of pleegkinderen hebben. Het gaat er grotendeels aan toe als in een gewoon gezin. Waarom is er behoefte aan een gezinshuis. En hoe is het eigenlijk om daar te wonen?

Een Gezinshuis?

Ouders zorgen het liefst zelf voor hun kinderen en kinderen wonen het liefst bij ouders thuis. Toch komt het voor dat dit niet (meer) mogelijk is. Voor kinderen is het fijn als zij dan mogen opgroeien in een zo’n gewoon mogelijke omgeving, met vaste opvoeders om zich heen die er voor hen zijn. Soms zijn er problemen in de opvoeding en ontwikkeling en is meer nodig dan het eigen gezin kan bieden. Bijvoorbeeld omdat een kind een specifieke aanpak nodig heeft. Het gezinshuis kan dit bieden. Door de deskundigheid van gezinshuisouders zijn zij in staat goed aan te sluiten bij de ontwikkeling en de specifieke omstandigheden en behoeften van een kind. Kinderen krijgen hierdoor de kans zich op een goede manier te ontwikkelen en toe te groeien naar zelfstandigheid. In een gezinshuis wonen kinderen voor langere tijd.

Levy, 13 jaar

‘Mijn moeder komt nog op maandag en woensdag om 18.30 mij opzoeken dat is wel gezellig. Ik ga ook 1x in de maand naar mijn moeder en 1x in de maand naar mijn vader want die zijn gescheiden. Als ik bij mijn vader ben dan ga ik met hem werken, een beetje schilderen of een beetje opruimen. Als ik bij mijn moeder ben dan ga ik meestal skateboarden. Dan ga ik met de bus naar Tilburg om 11:00 en dan kom ik om 20:00 met de bus terug naar huis. Mijn vrienden vinden het best raar want ze ervaren niet wat ik voel. Dan zeggen ze wel niet fijn voor je, alleen ze hebben nooit ervaren hoe het werkelijk voelt. Ik woon nu bijna 3 maanden in het gezinshuis en het bevalt me best goed ik verveel me niet zo erg als thuis. Ik word beter opgevoed met REGELS dat heb ik thuis wel eens gehad alleen die smeet ik door de  deur  en mijn moeder zei er niks van.’

Anne, 9 jaar

‘Ik woon in een gezinshuis  omdat ik niet thuis kan wonen. Eerst zat ik op de groep en vanaf daar ging ik naar het gezinshuis. Hier in het gezinshuis is het leuk, ik ben hier met vier andere kinderen we doen hier van alles, we zijn naar Italië geweest. Veel kinderen denken dat het in zulke gezinshuizen niet leuk is en heel streng maar dat valt allemaal best mee als je niets doet dat niet mag krijg je ook geen straf. Maar niet alles is leuk soms krijg je straf maar dat krijg je bijna niet meestal willen ze helpen en geven ze je nog een kans. En als je straf krijgt heb je het meestal wel aan jezelf te danken.’

Evi, 14 jaar

Ik woon in een gezinshuis. Samen met 3 meisjes en 1 jongen van mijn leeftijd, en de gezinsouders. Het is hier er gezellig en we doen leuke dingen zoals: spelletjes. Film kijken, uitstapjes, boswandelingen, uiteten, naar het Omniversum, bioscoop en nog veel meer dingen. Er zijn ook veel dingen die je vrij mag doen, maar dan moet je wel laten zien dat je dat kunt en het is ook wel eens wat niet leuk is maar dan lossen wij dat op een goede manier op. Eigenlijk moet je een gezinshuis zien als een gezin kinderen met een soort vader of moeder. Ik vind het fijner dan op een groep  je hebt geen hek om je heen staan maar je woont in een gewone wijk en je hebt buren en wij wonen lekker dicht bij de stad dan kun je lekker shoppen en zo dus ik ben erg blij dat ik hier woon want het is hier gewoon fijn.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis