“Mijn kinderen hebben weer een toekomst”

sterk-trauma-artikel4

Een aantal jaar geleden vluchtten Dunya en haar dochter Lily (toen 4 jaar) uit hun geboorteland Irak. Ver weg van de man die hen mishandelde en met de dood bedreigde: de vader van het gezin. Wat volgde was een helse en traumatische reis, op een rubberbootje, te voet, per trein naar Nederland.

Met pijn in het hart liet Dunya haar zoon Achmed achter bij haar ex-man in Irak. Eenmaal in Nederland kon ze Achmed niet langer missen, waardoor ze instemde met gezinshereniging. Vader en zoon kwamen naar Nederland, waar het huiselijk geweld weer oplaaide, in extreme mate. Sindsdien zijn Dunya, Lily en Achmed in Nederland op de vlucht voor vader. Momenteel wonen ze onder begeleiding van Sterk Huis op een geheime en veilige plek, waar ze de hulp krijgen die nodig is.

Veiliger gevoel

Hoewel de angst voor vader nog steeds niet helemaal verdwenen is, hebben moeder en kinderen inmiddels wel een kalmer brein. Het resultaat van de traumabehandeling, EMDR, van Sterk Huis. Samen vertellen ze over hun ervaringen.

Dunya: “Onze situatie was heftig. Ik kon niet goed slapen en had veel nachtmerries. Telkens zag ik mijn ex-man voor me, die mij dood wilde maken. Als ik mijn verhaal vertelde tegen mensen, begon ik meteen te huilen.”

Achmed: “Ja, dat merkten wij ook. Maar nu is het anders.”

Dunya: “Door de behandelingen van Sterk Huis zijn mijn nare herinneringen meer verdwenen. De therapie was best zwaar. Ik moest praten over alle gebeurtenissen en was daardoor moe en had hoofdpijn. Maar nu gaat het goed. Ik heb minder spanningen en voel me minder bedrukt en angstig. Vergeleken met vroeger gaat het echt veel beter. Ook met mijn kinderen. Ik ben blij dat Lily zich nu veilig voelt. Ze durft eindelijk weer alleen te slapen.”

Lees verder in ons online STERK magazine

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis