Begeleid wonen voor jongeren in het Clarissenklooster

Het Clarissenklooster in de Lange Nieuwstraat is een pareltje van Tilburg. Een prachtig klooster met een enorme tuin waar vroeger de zusters hun fruit en groente verbouwden. Inmiddels wordt het Clarissenklooster niet meer bewoond door zusters, maar door jongeren (16-27 jaar) van Sterk Huis. Deze jongeren wonen hier begeleid, maar toch ook zelfstandig.

Overgangsfase richting volwassenheid

Voor alle jongeren geldt dat de overgangsfase richting volwassenheid een enorme uitdaging vormt. Er verandert veel, er wordt meer zelfstandigheid verwacht en eigen verantwoordelijkheid gevraagd. Wanneer jongeren de leeftijd van 18 jaar bereiken, worden zij volgens de wet als volwassen gezien. Tegelijkertijd is ook bekend dat die overgangsfase tot de leeftijd van 23 of 24 jaar doorloopt.

Jongeren tussen de 16 en 27 jaar kunnen bij het Clarissenklooster terecht wanneer zij niet meer thuis kunnen wonen, maar waarbij geheel zelfstandig wonen een brug te ver is. In het Clarissenklooster kunnen de jongeren begeleid wonen, en hebben ze de beschikking over een eigen kamer, badkamer en keuken. Ze betalen huur en richten zelf hun ruimte in. Stoffering is wel aanwezig, alsook twee gezamenlijke keukens, waar de jongeren naar behoefte samen kunnen koken en eten.

Wie kan in aanmerking komen?

Het kan gaan om jongeren die al een langdurige hulpverleningsgeschiedenis achter de rug hebben, jongeren die recent problemen zijn gaan ervaren of als zwerfjongere juist lange tijd uit beeld zijn geweest. Maar het kan ook jongeren zijn die als minderjarige vreemdeling in Nederland zijn aangekomen.

Enkele concrete voorbeelden van situaties waar je aan kan denken:

  • Een jongen van 19 jaar, die uit zijn pleeggezin is vertrokken. Hij is toe aan de volgende fase, maar kan dit nog niet geheel zelfstandig.
  • Een jonge moeder die toe is aan zelfstandigheid na een verblijf op de tienermoedergroep van Sterk Huis. Ze vindt het nog te spannend om echt Ć”lles alleen te moeten doen en kunnen.
  • Een jongere die jarenlang ondersteuning van hulpverlening heeft gehad en op zijn 18e geen hulpverlening meer zou kunnen krijgen omdat hij/zij nu als volwassen wordt gezien. Hij/zij kan het zelfstandig nog niet alleen aan en loopt het risico op straat terecht te komen en onzichtbaar te worden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Aanmelden voor het Clarissenklooster 16-27 jaar moet altijd via een verwijzers. Denk hierbij aan een huisarts of via een wijkteam. Hiervoor moet de verwijzer de jongere aanmelden bij het Klantenbureau van Sterk Huis 013 543 30 73. Bekijk de flyer voor meer informatie.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis