Zomaar een dag bij Sterk Huis

De laatste tijd is er veel aandacht voor de jeugdzorg in de media. Vaak gaat dit over complexe problemen als wachttijden, tekorten en de werkdruk. Er is ook een andere kant. Een jeugdzorg waar hard gewerkt wordt. Waar professionals zich met hart en ziel inzetten voor kwetsbare kinderen. Wij vertellen ook graag over die kant van jeugdzorg. Over zomaar een dag bij Sterk Huis

Ik wil jullie vertellen over de dag van een jongetje bij ons op de groep. Over een dag voor Daan om nooit meer te vergeten. Daan is een jongen van acht jaar en verblijft al een hele lange tijd bij Sterk Huis. Dit is een groep voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud die ernstig in hun ontwikkeling belemmerd worden door forse traumatische ervaringen.

Nachtje weg

In de zomervakantie gaan veel kinderen van de groep naar huis, naar een vakantie pleeggezin of naar familie. Daan niet. In de afgelopen twee jaar is hij nog nooit een nachtje weg geweest. Toen mijn collega aan hem vroeg wat zijn wens was voor de vakantie, was dat heel makkelijk voor hem: een nachtje logeren op de boerderij! Afgelopen donderdag was het eindelijk zover. Daan, vriendje Justin, een collega en ik gingen een nachtje uit logeren.

Een goede voorbereiding

Voordat we gingen was een goede voorbereiding natuurlijk belangrijk. Daan nam deze taak heel erg serieus. Niet heel verrassend… Daan is een jongen die alles heel erg interessant vindt. Hij ziet vaak dingen die wij niet zien, en is altijd bezig met draadjes, knopjes en snoertjes. Zo heeft hij ooit voor ons de WIFI kunnen maken, terwijl de automatisering het niet lukte. Hoe knap! De kampeerspullen zijn dan ook secuur en kundig door Daan gekeurd en ingepakt. We konden op pad!

Wat een feest

Daan en Justin hebben op de boerderij hun ogen uitgekeken. Bij aankomst kregen de jongens twee blauwe overalls en grote kaplaarzen aangetrokken. Ontzettend mooi om te zien hoe deze outfitwissel ook iets veranderde in de ogen van de jongens: vier pretogen die vanaf aankomst alleen maar hebben genoten. In overall gingen de jongens de boer helpen. Voor Daan een walhalla aan interessante dingen. Vooral de melkmachines waren erg indrukwekkend. De koeien melken was natuurlijk spannend. Met een klein spuitje mochten ze een kalfje melk geven. En toen ik per ongelijk een emmer melk omschopte kon natuurlijk de pret helemaal niet meer op.

De vrijheid en alle aandacht deden de jongens zo goed. Het was heel fijn om te zien dat ze zo konden genieten. Daan en Justin wonen natuurlijk niet zomaar op de groep. Het is echt niet altijd leuk om bij Sterk Huis te wonen. Je woont met andere kinderen op de groep die ook allemaal iets heftigs hebben meegemaakt….

Allerfijnste bedje ooit!

Na het helpen zijn we lekker naar BBQ-en. Soms viel er wat regen, maar dat kon de pret niet drukken. Al tijdens het eten zag ik Daan en Justin onrustig wiebelen op de stoelen. Ongeduldig dat ze waren wilde ze het liefst meteen gaan slapen. Daan gaat normaal gesproken heel lastig naar bed, maar daar zag je vanavond niks van terug. Volgens Daan was dit echt het allerlekkerste bedje ooit! Eenmaal in de tent moest er eerst natuurlijk gekletst worden en is Daan ook nog vier keer gaan plassen met de zaklamp. Om half drie ’s nachts hoorde ik ineens ‘gooooooedemorgen!’. Zo vriendelijk mogelijk zodat wij er natuurlijk in trapte. Justin wilde namelijk alweer de koeien gaan melken….

De dag erop mochten de jongens nog een keer naar de Koeien. En ook het ritje in de tractor maakte veel indruk. Wat zag je Daan en Justin groeien achter het stuur. Prachtig!

Ontdekkingsmomenten

Wat hebben Daan en Justin genoten van dit nachtje weg. Dat geldt ook zeker voor mijzelf en mijn collega. Op de boerderij mag natuurlijk veel meer dan op de groep. Zo veel, dat je ook geen conflicten hebt. Op een groep zijn er veel grenzen en leermomenten voor kinderen. Deze dag waren er alleen maar ontdekkingsmomenten voor Daan en Justin. De twee jongens hebben de hele dag met een Big Smile rondgelopen. Zomaar een onvergetelijke dag bij Sterk Huis!

Cobi Waijers, pedagogisch medewerker bij Sterk Huis

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis