Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen

getraumatiseerd kind krijgt les op een ipad

Kindermishandeling, een vechtscheiding of gevlucht voor de oorlog… Wat gaat er om in het hoofd van een getraumatiseerd kind? En in welk gedrag uit zich dat? Als leraar heb je soms een kind in de klas die al veel heeft meegemaakt. Hoe ga je daar mee om? Voor deze kinderen kan school een veilige plek zijn waar zij weer vertrouwen krijgen in zichzelf en anderen.

Een kind met een trauma kan zich lastig en onvoorspelbaar gedragen. Zeker als het niet wil praten over wat hem of haar is overkomen Hun gedrag is moeilijk te begrijpen en kan in hun omgeving leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie. Sterk Huis biedt trainingen om leerkrachten te ondersteunen bij het lesgeven aan getraumatiseerde kinderen. Met als doel het vergroten van de kennis van trauma en de effecten ervan, zodat zorg- en onderwijsprofessionals:

  • het gedrag van getraumatiseerde kinderen beter herkennen en begrijpen
  • beter met dit gedrag kunnen omgaan
  • een actieve rol kunnen spelen bij het herstel
  • steun weten te zoeken en krijgen bij anderen en meer tevreden zijn over hun werk

Leerkrachten kunnen hiermee een groot verschil maken in het leven van deze kinderen, zorgen dat zij zich veilig voelen en meer toekomen aan leren. Tegelijkertijd leren professionals beter voor zichzelf te zorgen in dit soort complexe situaties.

‘Bezig houden met lesgeven’

“Ik heb geleerd, dat er heel veel achter een trauma zit van een kind. Dingen die je vaak niet weet of waar je je niet bewust van bent. Sommige kinderen geven duidelijke signalen en ik weet nu wat die signalen zijn. Helaas heb ik ook geleerd, dat je niet altijd dat kunt bieden wat een kind nodig heeft, omdat wij een onderwijskundige taak hebben. Gelukkig is er dan hulp om in te schakelen. Doe dat ook. Zodat je als leraar je met lesgeven kan bezig houden”  – Arjan, docent op een basisschool

Nieuwe training gepland

Voor volgend jaar is er een nieuwe cursus gepland. Je volgt alle drie de bijeenkomsten.

28-01-2020 om 13.00 uur tot 17.00 uur

18-02-2020 om 13.00 uur tot 17.00 uur

06-03-2020 om 9.00 uur tot 13.00 uur

De kosten voor deze training zijn € 495,00 p.p. inclusief cursusmateriaal.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen? Neem dan contact op met Sterk Huis, via academie@sterkhuis.nl of via 013-5309400, Marian van Esch (06-34555026) of Esther Biemans (06-43552585).

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis