Laten we de carrousel stoppen, maar nog meer voorkomen

Stichting ‘Het Vergeten Kind’ vraagt deze week aandacht voor kinderen die al meerdere keren zijn verhuisd van opvang naar opvang. Het ‘doorverhuizen’ van uit huis geplaatste kinderen moet stoppen. Middels een petitie wilt de stichting instanties, gemeentes en de landelijke politiek wakker schudden. ‘Stop de carrousel’.

Bij Sterk Huis bieden wij kinderen waarbij het thuis niet veilig is een warme en veilige plek. Dit zijn kwetsbare kinderen die al veel hebben meegemaakt in hun leven. Ook wij willen, soms na een periode bij ons, dat kinderen weer veilig naar huis kunnen of naar een vervangend thuis waar ze kunnen blijven tot ze echt zelfstandig kunnen en willen wonen. Wij doen ons uiterste best om het juiste te doen. Alle kinderen verdienen namelijk de beste kansen op een goede toekomst. Sterk Huis steunt de petitie van het Vergeten Kind, maar vraagt ook om meer te doen. We moeten het ‘doorverhuizen’ stoppen, maar beter is nog om te voorkomen. Wij zijn er van overtuigd dat het mogelijk is. We moeten stoppen met ‘dweilen met de kraan open’.

Leed voorkomen

Een kind komt niet van de een op de andere dag in de opvang terecht. Meestal zijn er in de jaren daarvoor dingen gebeurd waardoor we het aan hadden zien komen. Een juf van groep 1 kan vaak heel goed vertellen bij welke kinderen zij zorgen heeft. We moeten ons best doen om te voorkomen dat een kind in de opvang terecht komt. Zorg voor specialistische kennis op de plekken waar veel kwetsbare kinderen en gezinnen komen. Als we weten welke risico’s voorloper zijn van een uithuisplaatsing dan kunnen we kinderen en gezinnen veel leed besparen.

Stop de carrousel

We zijn op de goede weg, maar op dit moment kunnen we nog niet voorkomen dat kinderen in de opvang raken. Hoe kunnen we er dan voor zorgen dat een kind niet in de carrousel terecht komt?

  • Zorg voor gezinsvervangende opvang
    Kinderen hebben een plek nodig die continuïteit, veiligheid en zekerheid biedt.
  • Maak het mogelijk dat instellingen mogen doen wat het beste is voor het kind. Soms over de protocollen, regels en afspraken heen.
    Als een meisje van 11 dreigt weg te lopen bij Sterk Huis moeten wij de deur dicht kunnen doen. Ook al zijn wij een ‘open-setting’ opvang. Soms moeten we dingen kunnen doen die niet ‘mogen’.
  • Zorg voor de juiste kennis in een team
    Jeugd en opvoedhulp krijgen de meest kwetsbare kinderen. Daar is kennis van armoede tot psychiatrische hulp nodig.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis