Waarom stoppen pleegouders?

tas van een kind in een gezinshuis

Vandaag in de media wordt er veel gesproken over het onderzoek van Jeugdzorg Nederland, Nji en de NVP naar de redenen waarom pleegouders stoppen. Ieder jaar stopt zo’n 14 procent van de pleeggezinnen met het pleegouderschap. Het is belangrijk dat er onderzoek wordt gedaan naar de redenen waarom pleegouders stoppen. Daar kunnen we veel van leren. Ook wij hebben te maken met pleegouders die besluiten te stoppen. Waarom stoppen pleegouders eigenlijk?

In 2018 hadden we in Nederland 16.534 pleeggezinnen. Ruim 2000 gezinnen hebben dat jaar besloten te stoppen. Uit het onderzoekt blijkt dat een van de redenen het gebrek aan goede begeleiding is. Dit is zorgelijk. Pleeggezinnen zijn een warme en stabiele omgeving voor kinderen die dat (tijdelijk) thuis niet kunnen vinden. Goede begeleiding en ondersteuning vanuit een pleegzorgorganisatie is daarbij hartstikke belangrijk.Ā  Ook bij Sterk Huis zien we dat pleegouders stoppen als er bijvoorbeeld veel wisselingen zijn in de begeleiding als gevolg van ziekte, zwangerschap of vertrek van pleegzorgbegeleiders. In 2018 hadden we bij Sterk Huis 507 gezinnen. Dat jaar zijn er 88 gestopt. Maar niet alleen de begeleiding is een reden dat pleegouders stoppen.

Positieve afloop

Bij Sterk Huis zien we ook dat pleeggezinnen het soms lastig hebben met complexe problematiek van een pleegkind. Soms moet je dan als de effecten op een gezin te groot worden als pleeggezin besluiten te stoppen met pleegzorg. Deze pleegouders moeten we niet loslaten. Nazorg is dan belangrijk, want we zien vaak dat ze na een tijdje het pleegouderschap weer willen oppakken. Gelukkig zijn er ook positieve redenen waarom pleeggezinnen stoppen. Elk jaar worden er tientallen trajecten positief afgerond. Een pleegkind gaat weer terug naar de biologische ouders of gaat zelfstandig wonen.

Delen van ervaringen

Hoe ondersteunen we pleegouders bij Sterk Huis? Elk jaar zijn er diverse pleegoudercafĆ© ā€™s waar pleegouders elkaar kunnen ontmoeten . Er worden trainingen en thema bijeenkomsten gegeven door professionals van Sterk Huis. En pleegouders organiseren ook zelf gezellige avonden waarbij het delen van ervaringen centraal staan.

Pleegouders moeten we koesteren. Zij vormen een stabiele en belangrijke factor in het leven van kinderen die te maken hebben met complexe problemen. In onze regio zoeken we voor 30 kinderen een warme en veilige plek. Wil je meer informatie over pleegzorg? Kijk dan op www.sterkhuis.nl/pleegzorg

Thijs is pleegouder bij Sterk Huis. In deze video verwoord hij mooi wat het pleegouderschap voor hem inhoudt.

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis