Sterk Huis presenteert twee kinderboeken voor traumaverwerking

De helft van alle kinderen en jongeren in Nederland maakt voor hun achttiende jaar een of meer ingrijpende gebeurtenissen mee. Traumatische ervaringen zoals kindermishandeling, misbruik of verwaarlozing kunnen nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling en het gedrag van een kind. Daarom is het van belang dat kinderen die chronisch getraumatiseerd zijn traumaverwerkingstherapie krijgen. Maar wat doe je als kinderen het lastig vinden om over hun trauma’s te praten? Gisteren vond bij Sterk Huis een boekpresentatie plaats van twee kinderboeken die getraumatiseerde kinderen helpen bij het verwerken van hun traumatische ervaringen.

Slapende Honden? Wakker Maken!

Sterk Huis biedt hulp en opvang aan kinderen en jongeren die te maken hebben gehad met een onveilige (thuis)situatie en/of trauma’s. Binnen de visie van Sterk Huis staan veiligheid en ontwikkeling centraal. Daarom wordt binnen verschillende afdelingen gewerkt met methodiek ‘Slapende Honden? Wakker Maken!’. Deze methodiek is bedoeld voor kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar die klachten hebben als gevolg van een of meerdere trauma’s, maar niet hierover kunnen of willen praten. Inmiddels passen medewerkers van Sterk Huis de methodiek al 5 jaar succesvol toe in hun dagelijks werk.

Therapeutische kinderboeken

Tessa Jacobs en Lilian Kessels ontwikkelden ter ondersteuning van de methodiek de boeken ‘Tom en Sophie vinden een waardevolle steen’ en ‘Tom en Sophie ontdekken een kacheltje’. ‘Tom en Sophie vinden een waardevolle steen’ is een kinderboek om met kinderen in gesprek te gaan over hun zelfbeeld. Het boek heeft de boodschap dat ieder kind de moeite waard is. Het andere kinderboek ‘Tom en Sophie ontdekken een kacheltje’ kan gebruikt worden door hulpverleners om aan kinderen en (pleeg-) ouders uitleg te geven over het ontstaan van hechtingsproblematiek, de gevolgen ervan en hoe ermee kan worden omgegaan.

Trots

Ontwikkelaars Tessa en Lilian zijn trots op de twee kinderboeken. ‘Ik las een van de boeken deze week voor aan een van de kinderen binnen onze afdelingen van Sterk Huis,’ vertelt Tessa. ‘Het is zo mooi om te zien dat de boeken kunnen helpen om met een kind over trauma’s in gesprek te gaan. Ik hoop dat we in de toekomst nog meer kinderboeken kunnen ontwikkelen voor al onze interventies.’

Boeken bestellen

Wil jij (een van) de kinderboeken bestellen? Dat kan via deze link. Bestelde boeken worden vanaf 1 maart verzonden.