Hoe zou jij het vinden?!

expose meisje snappchat

Klik hier voor de sexvideo van Fred van Leer. Stuur je de video dan ook meteen door naar je vrienden? Hoe zou jij het vinden om in je nakie op het internet te staan? Dat dit beeld voor altijd naar boven komt als iemand jou opzoekt op het web? Met shame-sexting maak je iemands leven kapot en het is bovendien hartstikke strafbaar. Sexting kan ook leuk zijn. Maar houd privébeelden dan wel privé.  

Sexting versus shamesexting

De woorden sexting en shamesexting zeggen het al. Sexting lijkt tegenwoordig bijna een normaal onderdeel te zijn van de seksuele ontwikkeling bij jongeren. Sommige kinderen beginnen volgens specialisten al op hun negende met het versturen van dickpics. Veel volwassenen hebben een negatieve associatie bij sexting, terwijl uit onderzoek blijkt dat een grote meerderheid van de jongeren er alleen goede ervaringen mee heeft. Alleen de kleine groep, waarbij het fout gaat (shamesexting) loopt uit op een afschuwelijke ervaring.

Vlaggensysteem

Bij Sterk Huis vinden we dat privé sexting gewoon kan en zelfs heel leuk kan zijn. Shamesexting daarentegen zeker niet. Binnen Sterk Huis hanteren wij “Het Vlaggensysteem” als middel om seksueel gedrag in te schatten en te beoordelen. Binnen dit vlaggensysteem worden 6 criteria gehanteerd om te bepalen of er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. In jongerentaal worden die criteria ‘de seksregels’ genoemd. Deze seksregels hebben wij omgevormd tot tips voor jongeren. Voor professionals bieden wij een training aan met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag. Klik hier voor meer informatie.

Wil je sexting beelden van jezelf maken en versturen? Denk dan aan onderstaande tips. Is jouw antwoord op één van deze vragen ‘nee’? Doe het dan niet!

  • Doe je dit vrijwillig?
  • Mag iedereen deze naaktfoto/filmpje van je zien? Dit risico loop je!
  • Vind ik dit zelf passen bij mijn leeftijd?
  • Durf ik mijn grens aan te geven? Als je niet durft te zeggen dat je het niet wil doen, stuur dan bijvoorbeeld een foto van je arm als grapje.
  • Zou ik het oké vinden als mijn zusje dit zou doen, als ze net zo oud is als ik nu ben?
  • Sta ik onherkenbaar op de foto of het filmpje? (Geen gezicht of herkenbare achtergrond)
  • Doe ik dit omdat ik het zelf wil?

Merk je bij jezelf dat je twijfelt? Doe het dan niet! Blijf kritisch. De relatie met jouw lieve, leuke vriend of vriendin kan er over een tijdje heel anders uit zien. Iemand kan uit wraak of boosheid hele vervelende dingen doen.

Wanneer je tijdens het sexten voldoet aan de bovenstaande seksregels zien wij geen probleem. Kinderen en jongeren moeten positieve ervaringen opdoen als het gaat om seksualiteit, intimiteit en relaties als onderdeel van de seksuele ontwikkeling. Shamesexting keuren we altijd af. Uit de praktijk bij Sterk Huis zien we de afschuwelijke ervaringen en gevolgen voor jongeren die hier het slachtoffer van zijn geworden. Klik hier voor meer informatie.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis