‘Onze kinderen schreven een brief aan ons toekomstige pleegkind’

Mijn man en ik werken al jaren in het speciaal onderwijs. Hierdoor zijn we op de hoogte van wat er bij kinderen thuis speelt en ontwikkelden we een sterk gevoel dat we iets voor kinderen in een moeilijke situatie willen betekenen. Vorig jaar kreeg een collega twee pleegdochters in huis en dat wekte onze interesse.

Via haar zagen we van redelijk dichtbij hoe ze haar gezin openstelde voor haar pleegkinderen en wat er bij kwam kijken. Tijdens onze zomervakantie hebben we veel met elkaar, en een vriendin die mee was, gesproken over het pleegouderschap. Omdat er twee vaste dagen in de week zijn dat mijn man en ik beiden werken, besloten we dat pleegouderschap voor ons niet mogelijk was. We hadden voldoende liefde in ons hart voor een pleegkind, maar op dat moment leek het geen haalbaar idee.

Op een dag zag ik de Facebookpagina ‘Jolanda en Vivian zoeken een pleeggezin’ en ontdekte ik dat weekend- en vakantieopvang ook mogelijk was. Ik tagde direct mijn man in het bericht en hij reageerde gelijk met: maak maar een afspraak! Via de Facebookpagina heb ik contact gelegd, wat ik als heel prettig, laagdrempelig en vrijblijvend heb ervaren. Matchter Jolanda van Sterk Huis kwam bij ons op huisbezoek en na het fijne kennismakingsgesprek liet ze ons weten dat we in aanmerking kwamen voor pleegouderschap! In januari 2018 begonnen we aan de startcursus en leerden we in zeven bijeenkomsten alles over het pleegouderschap. We spraken met andere pleegouders, matchers en pleegkinderen; enorm leerzaam. We bespraken casussen en onderzochten waar onze krachten als pleegouders liggen en waar we tegenaan zouden kunnen lopen.

We hebben onze eigen kinderen van 6 en 8 nauw bij het pleegouderproces betrokken. We maakten gezamenlijk een levensboek waar zij een brief aan ons toekomstige pleegkind mochten schrijven en dat vonden ze erg leuk. Ze lieten onder andere weten dat we een PlayStation en een leuk speelveld hebben.

Toen er een match was, hadden we een gesprek met de moeder van het pleegkind en kregen we ruim bedenktijd. We besloten dat we het graag met z’n allen willen aangaan en staan momenteel op het punt om de ingroeiperiode in te gaan, waarbij een pleegzorgwerken ons zal begeleiden. We kijken ontzettend uit naar het ontmoeten van ons pleegkind! Annika en Harrie, Pleegouders bij Sterk Huis

‘Er zijn genoeg succesverhalen die gehoord mogen worden!’

Al zolang ik in de pleegzorg werk, hebben we een chronisch tekort aan pleegouders. Om ervoor te zorgen dat dit aantal toeneemt, hebben we eind 2017 de Facebookpagina ‘Jolanda en Vivian zoeken een pleeggezin’ opgericht. We willen hiermee een positief beeld geven van pleegouderschap en vooroordelen wegnemen. We doen oproepen voor het vinden van pleegouders en doen aan kindgerichte werving door het plaatsen van kindprofielen. De foto en naam zijn fictief, maar het verhaal níét! Hierdoor kunnen mensen die pleegouderschap overwegen op een laagdrempelige en vrijblijvende manier een beter beeld krijgen van wat de behoeften van een pleegkind zijn en wat pleegouderschap inhoudt. Er zijn genoeg succesverhalen en die mogen gehoord worden! – Jolanda van de Wouw, matcher bij Sterk Huis

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis