Logopedisten in opleiding leren signaleren kindermishandeling te herkennen

Naar schatting worden er per jaar 119.000 kinderen mishandeld. Anders gezegd, in elke klas van 30 leerlingen zit 1 kind dat mishandeld wordt. Vaak wordt kindermishandeling pas laat gesignaleerd. En de schade zie je pas jaren later. Iedereen kan kindermishandeling signaleren. Maar dat niet iedereen zich daar bewust van is merken wij bij Sterk Huis steeds vaker. Zo ook vorige maand op de Hoogeschool Zuyd.

 

 De Steeds Sterker Academie van Sterk Huis wordt gebeld door Hoogeschool Zuyd in Heerlen. De docent die we aan de telefoon krijgen geeft aan dat haar studenten logopedie zich niet bewust zijn dat zij mogelijk in hun praktijk te maken kunnen krijgen met kindermishandeling of huiselijk geweld. De Hoogeschool organiseert een dag rondom dit thema, en vraagt de academie een workshop van 1,5 uur te verzorgen.

Kindermishandeling kan in elk gezin voorkomen

Annemarie Raes, trainer bij Sterk Huis, haar handen gaan meteen jeuken. ‘Ik blijf het bijzonder vinden dat er mensen zijn die zich niet bewust zijn van het feit dat er echt in elk gezin sprake kan zijn van kindermishandeling of huiselijk geweld’. Annemarie schakelt de hulp in van collega en ervaringsdeskundige Leonie van Oosterum en samen reizen ze af naar Heerlen.

Is een logopedist verantwoordelijk?

De video met verhalen van cliënten maakten bij binnenkomst meteen indruk. De toon was gezet. Daarop volgende het populaire spel: over de streep. Met uitdagende stellingen als: ‘Als logopedist ben ik niet verantwoordelijk in het opsporen of onderzoeken van kindermishandeling’ en ‘ik heb in mijn leven en in mijn omgeving nog nooit te maken gehad met enige vorm van mishandeling’

‘We laten de studenten nadenken over hoe je in gesprek kan gaan met iemand bij wie je onderbuik gevoelens of vermoedens hebt. Wat voor vragen stel je dan? Wat is belangrijk in de formulering van de vragen? Vervolgens kregen zij de kans om met mijn collega, maar ook ervaringsdeskundige, Leonie in gesprek te gaan. Leonie heeft in haar jeugd te maken gehad met mishandeling’ Leonie zag meteen dat haar verhaal de groep aangreep. ‘sommige studenten liepen weg uit de ruimte. Waarschijnlijk vanwege persoonlijke ervaringen. Daarom hebben we de docenten alert gemaakt op nazorg voor de studenten. Het blijkt maar weer in een groep van ongeveer 35 studenten er mensen zitten die in hun nabije omgeving te maken hebben gehad met kindermishandeling of huiselijk geweld’.

Ook interesse in een workshop of training van de Steeds Sterker academie? Stuur een mailtje naar academie@sterkhuis.nl of kijk op: https://www.sterkhuis.nl/academie/

Reacties van de studenten

Nu realiseer ik me na deze workshop dat ik als logopedist niet weg kan kijken als het gaat om huiselijk geweld of kindermishandeling…..

 Ik zie na deze workshop dat als ik iets vermoed ik moet doorvragen,. En daar ook niet bang voor hoef te zijn….

De workshop was persoonlijk en indrukwekkend. Het was heel fijn om op deze manier in gesprek te gaan en het vragen stellen te oefenen….

De opzet van de workshop was fijn, veel interactie en ‘over de streep’ was erg leuk en leerzaam om te doen.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis