Manifest voor het behoud van specialistische jeugdhulp

Specialistische hulp aan kinderen staat onder druk in Nederland

 

Meer dan 70 hoogleraren, lectoren, directeuren, bestuurders, toezichthouders, kinderartsen, vertegenwoordigers van politie en OM, cliënten en ouders hebben deze week een dringend beroep op de politiek gedaan. Zij vragen om heldere afspraken te maken over de positionering en financiering van landelijke specialistische jeugdhulp. In het manifest staan aanbevelingen vanuit de praktijk aan gemeenten en bewindspersonen om de transformatie ten aanzien van specialistische jeugdzorg succesvol af te ronden. Ook Sterk Huis steunt het manifest. Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis, heeft namens de organisatie haar handtekening gezet.

Sterk Huis pleit voor meer specialisme aan de voorkant. Een goede beoordeling van een hulpvraag kan jaren van ellende besparen. Nu wordt er vaak pas specialistische hulp ingezet als de problemen heel groot zijn. Zorg voor de juiste zorg op het juiste niveau. De meeste kinderen, vorig jaar 367.000, krijgen hulp dichtbij huis. Een deel heeft echter top-klinische specialistische hulp nodig. Kinderen die ernstig gevaar lopen in hun ontwikkeling door een complex trauma, eergerelateerd geweld, loverboyproblematiek of structurele (seksuele) mishandeling kunnen niet in hun eigen leefomgeving geholpen worden. Zij verdienden een warme en veilige plek met de juiste specialistische behandeling.

Sterk Huis deelt samen met 78 specialisten de zorgen over de uitwerking die de decentralisatie heeft op zeer specialistische schaarse functies en landelijke centra: het voortbestaan van deze functies en centra binnen de jeugdhulp is in het geding. Daarom doen we in dit manifest een aanbod vanuit de praktijk aan de gemeenten en bewindspersonen, verantwoordelijk voor het stelsel, om de transformatie ten aanzien van deze functies en centra succesvol af te ronden.

Benieuwd? Lees hier het manifest

 

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis