Je bewust zijn van jouw vooroordelen die belemmerd kunnen werken, daar gaat het om

De Academie van Sterk Huis blijft trainingen ontwikkelen en aanpassen. Ook rondom het thema seksualiteit. Een voorbeeld is gendersensitief werken. Inge Lodewijks bezocht een training over mannenmishandeling en vertelt hierover: “We hebben deze training bezocht om te kijken wat we hier als Steeds Sterker Academie mee kunnen. We zouden onze medewerkers graag meer willen ondersteunen rondom het thema gendersensitief werken.”

Gendersensitief

Wat houdt gendersensitief werken in? Inge: ”Mannen en vrouwen hebben andere patronen en er leven bepaalde ideeën over mannen en vrouwen binnen de maatschappij. Gendersensitief werken houdt in dat je je daarvan bewust bent en daar rekening mee houdt. Van oudsher zijn we erg gericht op de vrouwenopvang, maar we vangen ook slachtoffers op van mannenmishandeling en we hebben in de gezinnen ook met mannen te maken. Bij mannen werkt het anders, ze vragen bijvoorbeeld niet gemakkelijk om hulp. Het is belangrijk om te snappen hoe het bij mannen werkt, zodat we vervolgens ook beter snappen wat we kunnen doen in bejegening en ter ondersteuning van hen.”

Een training die daarop gericht is, is in eerste instantie voor de mannenopvang nuttig, maar het gendersensitief werken mag aan veel meer Sterkhouders worden meegegeven. Inge vervolgt: “Het gaat om signalen oppikken en het aanpassen van de bejegening en ondersteuning. Om beter aan te sluiten, is het ook belangrijk dat je je bewust bent van je eigen vooroordelen. We zijn aan het uitzoeken hoe dit zit en hoe de ondersteuning van onze medewerkers op dit vlak er uit zou moeten zien. Met gebruik van alles wat er al is en wat anderen aanbieden, willen we een eigen training of workshop rondom dit thema maken.”

Vooroordelen

“Er ligt een groot taboe op dit onderwerp en ook dat mag onder de aandacht komen. Voor mannen is het een taboe om te vertellen dat een vrouw hem slaat. Er wordt lacherig over gedaan, wat vinden mensen ervan? Ben je dan minder? Dit zijn belangrijke aspecten om je bewust van te zijn.

En vervolgens;  Durf je dit als medewerker  bespreekbaar te maken? Wat zijn jouw eigen gedachten hierbij? Het is goed te weten welke vooroordelen je misschien zelf hebt.” En vooroordelen, die hebben we allemaal, legt Inge uit: “Bijvoorbeeld als je in de media kijkt; je ziet voornamelijk vrouwen die geslagen worden door mannen, maar het gebeurt andersom net zo goed. Dat zien we niet zo vaak terug en zo worden vooroordelen gevoed. Dat je als man ook slachtoffer kan zijn, wordt niet direct gedacht. Je bewust zijn van (jouw) ideeën en vooroordelen en je realiseren dat deze belemmerend kunnen werken, daar gaat het om. Wat betekent dat voor die man?”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis