Huiselijk geweld melden

Help het geweld te stoppen

In sommige situaties kunnen de spanningen hoog oplopen thuis, waardoor huiselijk geweld kan ontstaan. Krijg je te maken met geweld in huiselijke kring dan kun je daar wat aan doen. Het is belangrijk om je zorgen te delen met anderen. Het maakt niet uit of het om jou gaat of iemand anders, praat erover. Huiselijk geweld en kindermishandling melden en bespreekbaar maken is erg belangrijk.

Huiselijk geweld melden

Heb jij vermoedens van huiselijk geweld of ben je er zeker van? Meld dit dan. Er zijn hulpverleners die jou verder kunnen helpen. Dreigt er direct gevaar bel dan altijd 112. In andere situaties kun je op verschillende manieren het huiselijk geweld melden of advies vragen. Help het geweld te stoppen.

Politie

Dreigt er direct gevaar bel dan altijd 112. Zij kunnen meteen ingrijpen als dat nodig is. Wat de politie doet is per situatie afhankelijk. Ze stellen feiten vast, doen onderzoek naar strafbare feiten en stemmen de aanpak af met onze partners. De politie betrekt Veilig Thuis erbij. Zij zorgen ervoor dat iedereen passende hulp krijgt. Zowel het slachtoffer, de kinderen en de pleger.

Veilig thuis

Maak je je zorgen over jezelf of geweld bij iemand anders? Bel of chat dan met Veilig Thuis, het meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Een melding doen van huiselijk geweld is gratis en kun je eventueel anoniem doen. Je hoeft dus niet aan te geven wie je bent als je dat niet wil. Veilig Thuis biedt hulp door heel Nederland en dus niet regio gebonden.

Samen met een medewerkers van Veilig Thuis bespreek je de situatie. Jullie kijken eerst of er iets is wat jij wellicht zelf zou kunnen doen. Als blijkt dat de situatie te lastig is, kan Veilig Thuis je helpen om een officiële melding te maken van je vermoedens. Dit kan anoniem. Veilig Thuis gaat vervolgens onderzoek doen of ze schakelen de hulp in van een lokale hulpverlener, zoals Sterk Huis. Op deze manier kan het gezin het beste geholpen worden.

Kindertelefoon

Speciaal voor kinderen jonger dan 18 jaar is er De Kindertelefoon. Je kan elke dag bellen of chatten met een vrijwilliger. Het gesprek is gratis, anoniem en vertrouwelijk. Met al je vragen en problemen kan je bij hen terecht. Het officiële melden van huiselijk geweld kan bij de Kindertelefoon niet, maar je kan wel om advies vragen.

Sterk Huis

Ook bij Sterk Huis kan je anoniem contact opnemen. Zowel telefonisch als via de chat kun je ons bereiken. We zullen je advies geven over wat je het beste kan doen en helpen je de weg naar Veilig Thuis te vinden.

Meldcode voor beroepskrachten

Voor beroepskrachten is er de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode helpt professionals met het signaleren en handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld of kindermishandeling. Lees meer over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Handgebaar

Is er dreiging, maar kan je niet de politie bellen omdat de pleger in de buurt is? Via een internationaal handgebaar kan je uitleggen dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld. Veel hulpverleners herkennen dit gebaar, maar ook steeds meer andere mensen weten wat het teken betekent.

Wat gebeurt er met mijn melding?

Wat er gebeurt na het melden van huiselijk geweld, hangt af van de situatie. Veilig Thuis zal de situatie beoordelen. Ze kijken eerst of er sprake is van onveiligheid als gevolg van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling. Hiervoor zullen gesprekken volgen met de ouders, kinderen en andere betrokkenen. Daarna kijken ze wat er nodig is om de zorgen weg te nemen. En wie het het beste op kan pakken. Dit kan door Veilig Thuis zelf zijn of een andere organisatie zoals Sterk Huis.

Wat kan ik nog meer doen voor een slachtoffer?

Het is niet gek als je niet weet hoe je iemand kan helpen. Vraag ernaar bij het slachtoffer. Iemand kan zelf aangeven waar hij of zij behoefte aan heeft. Hulp met alledaagse dingen vinden slachtoffers vaak fijn. Bijvoorbeeld de zorg voor de kinderen, helpen met boodschappen doen of het huishouden. Een combinatie van praktische hulp en emotionele ondersteuning is vaak waardevol voor iemand die te maken heeft gehad met huiselijk geweld.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis