Het is 5 voor 12 in de jeugdzorg. Een aanpak is hard nodig!

Op maandag 3 september zullen jeugdzorgorganisaties uit heel Nederland afreizen naar Den Haag voor de jeugdzorgmanifestatie. Met de manifestatie luiden de organisaties de noodklok richting Politiek Den Haag. De hoge werkdruk binnen de sector eist zijn tol. Het is tijd voor verandering. Jeugdzorg instelling Sterk Huis organiseert in Goirle ook een actie. Met de actie #5voor12  vragen zij aandacht voor de werkdruk en de gevolgen daarvan.

De gevolgen van de transitie

Bij Sterk Huis worden dagelijks de gevolgen van de bezuinigingen en veranderingen sinds de transitie ervaren. De administratieve lasten zijn verzwaard, de complexiteit van hulpvraagstukken zijn fors gestegen en de eisen waaraan een jeudgzorgprofessional moet voldoen zijn toegenomen. ‘De transformatie is gericht op ‘hulp dichtbij’. Er wordt eerst gekeken naar zorg in de 1e lijn. Ook als de hulpvraag complex is en misschien direct specialistische zorg nodig is. Kinderen worden te laat doorverwezen’ legt Lian Smits, bestuurder van Sterk Huis, uit. ‘Hierdoor zijn de complexe zorgvragen sterk toegenomen. Dit heeft risico’s op grote psychische werkdruk en verzuim.’

Een fair tarief voor de zorg

Sterk Huis levert zorg voor tarieven die niet dekkend zijn. ‘Soms moeten onze medewerkers meer doen dan dat in de beschikking staat. Wij kunnen en willen onze medewerkers niet vragen om te vertrekken bij een gezin als dat onverantwoord is. Of de hulp aan een meisje dat slachtoffer is van jeugdprostitutie te beëindigen wanneer er net vertrouwen aan het ontstaan is.’ zegt Lian Smits. En aangezien Sterk Huis zicht richt op de meest complexe zware doelgroepen komt dit nogal eens voor.

#5voor12

Op 3 september zal Sterk Huis met haar medewerkers en cliënten om 5 voor 12 samenkomen. In korte pitches zullen zij elkaar vertellen hoe de werkdruk ervaren wordt. Kim Matheeuwsen, P&O manager vertelt: ‘Wij zien werkdruk als een gezamenlijk probleem. De oorzaak ligt niet bij de overheid, gemeenten of organisaties alleen. Alleen door samen op te trekken kunnen we tot echte verandering komen. Daarom geven wij ook de gemeente en het CNV een podium tijdens onze actie.’ Na de pitches zal de hele organisatie één uur lang het werk neerleggen. Voor tijd samen en aandacht voor de cliënt. Want daar doen al deze organisaties het natuurlijk voor. Voor de meest kwetsbare kinderen, jongeren, vrouwen, mannen en gezinnen uit onze samenleving.

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis