Pleegouder worden?

Veel mensen denken er wel eens over na. Zou het iets voor mij zijn? Als een kind (tijdelijk) niet thuis kan wonen, kun je veel betekenen als pleegouder. Hoe word ik een pleegouder? Dit zijn stappen die je neemt als pleegouder in spé: 

Informeer jezelf

Kijk op onze website of vraag een infopakket aan via pleegzorg@sterkhuis.nl. Bezoek een informatiebijeenkomst. Op 4 september is er weer een informatieavond. Medewerkers en pleegouders vertellen je die avond wat er allemaal komt kijken bij het pleegouderschap. Voor meer informatie klik hier 

Aanmelden als pleegouder

Na de informatieavond kun je je bij ons aanmelden en dan volgt een kennismakingsgesprek. Dit kennismakingsgesprek heb je met een medewerker van Sterk Huis. Tijdens het gesprek krijg je uitleg over het pleegouderschap. Want daar komt natuurlijk ontzettend veel bij kijken.

Voorbereiding

Pleegouder wordt je niet zo maar. Als voorbereiding volg je de STAP cursus. De STAP voorbereiding bestaat uit een aantal avonden met andere mensen die pleegouder willen worden. Het gaat over allerlei pleegzorg onderwerpen zoals achtergronden en ontwikkeling van pleegkinderen, hechting en contact met ouders. Ook vertellen pleegouders hun ervaringen en kun je de pleegzorg medewerkers vragen stellen. Je hebt ook enkele gesprekken met de medewerkers van pleegzorg. In die periode ontdek je of het pleegouderschap bij je (en je partner of gezin) past.

Je neemt een besluit

Wil je pleegouder worden en zijn er geen bezwaren? Dan wordt je opgenomen in ons bestand van beschikbare pleegouders. Je geeft ook aan wat je aanbod is: bijvoorbeeld welke leeftijdsgroep past bij je situatie.

Wachten op een match

Voor ieder kind wordt een passend pleeggezin gezocht. We kijken of pleegkind en  pleeggezin goed bij elkaar passen. Soms kan het even duren voor er een match is. Omdat bijvoorbeeld de leeftijd niet goed aansluit. We organiseren regelmatig een avond voor pleegouders die wachten op een match.