“Cliënten hoeven niet altijd naar GGD of huisarts. Ik kan veel in huis doen.”

5760787

Femke Overzier werkt bij Sterk Huis als sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid. Ze is één dag in de week aanwezig bij Sterk Huis voor ondersteuning en hulp bij vragen en problemen rondom seksualiteit. Daarnaast werkt ze bij de GGD. Sterk Huis zag een mooie gelegenheid om haar expertise voor onze cliënten en collega’s in te zetten, vertelt Femke: “Ik heb veel gewerkt met sekswerkers en ben echt gespecialiseerd in seksualiteit en wat daar allemaal bij hoort.  Om heel eenvoudig en laagdrempelig hulp en ondersteuning te bieden, ben ik aangenomen en zijn de spreekuren ontstaan.”

Spreekuren
Je kunt tijdens vaste uren bij Femke binnenlopen met je vragen, maar Femke merkt dat het vaker anders gaat:  “In eerste opzet ben ik aangenomen voor cluster 4. Ik werk dan ook veel voor Dana Eos, Lima en Eva. Het vaakst zie ik de vrouwen en meiden van Lima. In de praktijk maken de meeste meiden graag een afspraak of ik loop bij de groepen binnen en dan komen de vragen. Ik ondersteun bij de sekswerkers, maar kan eigenlijk aansluiten bij alles wat met seksualiteit te maken heeft. Ik voer gesprekken over intimiteit, over gezonde relaties en kan bij allerlei zaken helpen.”  

Unieke functie
Het feit dat Femke medisch onderlegd is, is uniek binnen Sterk Huis. Dat geeft direct de meerwaarde aan. “Je kan bij mij terecht voor soa-testen en als er een soa gevonden wordt, kan ik deze ook meteen behandelen. Fijn dat cliënten daarmee niet naar de huisarts hoeven. Ik kan cliënten maar ook medewerkers van Sterk Huis helpen met vragen die te maken met seksualiteit. Denk aan anticonceptie, klachten tijdens de seks, het stellen van je grenzen op seksueel gebied, vragen rondom sekswerk enzovoorts. Dat ik hier ben, maakt het laagdrempelig, dichtbij en bekend. Dat helpt. Voor cliënten met code rood is het helemaal goed dat ik in huis beschikbaar ben.”

Anticonceptie
Femke helpt cliënten met anticonceptie. Niet alleen door hierover te praten en te vertellen wat de mogelijkheden zijn, maar ze kan ook middelen geven en contact leggen met de huisarts. Femke: ““Ik ben verbonden aan het project ‘Nu niet zwanger’ en heb korte lijntjes met een huisarts of gynaecoloog als er bv een implanon of spiraal moet worden geplaatst. Indien client de wens heeft dat ik meega naar een afspraak met een specialist, ga ik mee om haar te ondersteunen. Mocht de prikpil nodig zijn, kan ik die zelf bij client plaatsen. Deze expertise was er eerder niet, maar is wel hard nodig. Het aantal soa’s is behoorlijk hoog, er zijn veel vragen en die zijn vaak urgent. Femke “Ik kan begeleiders helpen bij het voeren van deze gesprekken en cliënten hoeven niet altijd naar de GGD of de huisarts, want ik kan veel behandelingen in huis doen. Dat is echt waardevol.”

Flexibel
Femke heeft een eigen kamer, maar is erg flexibel. Daardoor kan ze makkelijk aansluiten bij de wensen en behoeften: “Ze kunnen hier binnenkomen, maar ook bijvoorbeeld een wandeling met mij maken. Dat is bijvoorbeeld fijn als er een kindje meegaat, dan kunnen we lekker naar buiten.” Femke vervolgt: “Ik krijg veel vragen via de mail, vooral van collega’s. Die willen dan en afspraak maken voor iemand of vragen mij me langs te komen op een groep. De ene keer zie ik maar één iemand en heb ik een intensief gesprek van twee uur en een andere dag heb ik drie of vier afspraken, daar is eigenlijk niets van te zegen.

Bekendheid
Op dit moment is Femke vooral bezig met het zorgen voor bekendheid. Dat mensen weten dat ze er is en waarvoor je bij haar terechtkunt: “Wat ik doe mag nog wel wat meer aandacht krijgen. Nieuwe cliënten moeten ook weten dat ik er ben. Ik hoop dat straks iedereen binnen Sterk Huis weet wie ik ben.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis