Catering Sterk Huis scoort 9,2 voor keurmerk Veiligvoedsel

Bij Sterk Huis vinden we gezondheid belangrijk. Niet alleen van onze cliënten, maar ook van onze medewerkers. Veilig omgaan met voedsel hoort daar ook bij. Een Nederlander consumeert namelijk gemiddeld drie kilogram aan eten en drinken per dag. Donderdag 23 januari 2020 werd aan Sterk Huis het keurmerk Veiligvoedsel uitgereikt. Daarbij ontvingen we de titel ‘beste personeelsrestaurant van Noord-Brabant op gebied van voedselveiligheid’. Maar wat is voedselveiligheid nu eigenlijk? En waarom is het belangrijk? Jolanda Siemons en Erik van Wanrooij nemen je mee in de wereld van veilig voedsel en de weg naar het keurmerk toe.

Optimale voedselveiligheid

Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Veilig voedsel betekent dat je een product kunt eten zonder dat je er op de korte of de lange termijn ziek van wordt. Jolanda is teamcoördinator Catering & Service bij Sterk Huis. Al jaren houdt zij zich bezig met optimale voedselveiligheid binnen Sterk Huis. Het is haar doel om samen met haar team te zorgen voor lekker én veilig voedsel voor iedereen.

Jolanda deelt haar passie voor veilig voedsel met Erik, groepshoofd bij de opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen van Sterk Huis in Waalwijk en Drunen. “Voedselveiligheid is in sommige organisaties een ondergeschoven kind,” merkt hij op. “Dit is echt zonde. Het is juist heel belangrijk om aandacht hieraan te besteden. Veilig voedsel heeft namelijk direct te maken met fysieke gezondheid van zowel medewerkers als cliënten.”

Beste personeelsrestaurant

Het keurmerk Veiligvoedsel behaal je niet zomaar. Het wordt door Stichting Veiligvoedsel pas uitgereikt wanneer als je je als organisatie structureel houdt aan de hygiënecode. Dat dien je tijdens een controlemoment, een audit, te laten zien. “Tijdens een audit loopt een controleur van Stichting Veiligvoedsel de hele dag met ons mee,” vertelt Jolanda. “Hij beoordeelt ons gehele proces van het bestellen van voedingsmiddelen tot het weggooien ervan met een cijfer van 0 tot 10.” Vol trots vertelt Jolanda dat het haar met haar team gelukt is om op het cijfer 9,21 uit te komen. Dit cijfer maakt Sterk Huis het beste personeelsrestaurant van Noord-Brabant op het gebied van voedselveiligheid. Jolanda kan haar geluk niet op. “Dit resultaat laat zien hoe hard we elke dag weer samen werken aan een gezond Sterk Huis.”

Succesfactoren

Het behalen van het keurmerk Veiligvoedsel vraagt om inzet, motivatie en teamwork. Daar weten de medewerkers van team Catering & Service alles van. “Ik werk samen met 5 heel toegewijde medewerkers: Marion, Cristianne, Ria, Rymonde en Geena” vertelt Jolanda. “Zij zetten zichzelf 100% in om te zorgen voor zo veilig mogelijk voedsel.

Gert-Jan Hemmers is directeur van Stichting Veiligvoedsel. Hij is trots op het resultaat dat team Catering & Service van Sterk Huis heeft behaald. “Veilig voedsel draait om mensen. Zij borgen de zekerheid dat de voedselveiligheid in een organisatie klopt,” zo spreekt hij tijdens de uitreiking van het keurmerk. “Het fantastisch om te zien wat team Catering & Service van Sterk Huis heeft neergezet. Medewerkers werken met precisie en hebben oog voor detail. De kommen glimmen je tegemoet als je bij Sterk Huis in de keuken komt: zo schoon is het!”

Registreren als uitdaging

Het registreren van voedselveiligheid was volgens Jolanda de grootste uitdaging die kwam kijken bij het behalen van het keurmerk. “Hier hebben we enorme stappen in gemaakt. Inmiddels hebben we een map van Stichting Veiligvoedsel waarin we allerlei zaken bijhouden. Zo houden we ons aan een strak schoonmaakschema en nemen we standaard één keer per week van nieuwe bestellingen de temperatuur op. Zo houden we goed bij hoe veilig we bezig zijn.”

Doelen voor de toekomst

Jolanda en Erik zien het behalen van het keurmerk als een mooie mijlpaal, maar niet als hun einddoel. Beide willen ervoor zorgen dat veilig met voedsel bezig zijn voor medewerkers onderdeel wordt van hun dagelijks werk. “Komend jaar moeten we op onverwachte momenten kunnen aantonen dat we het keurmerk nog steeds verdienen”, vertelt Jolanda. Erik vult haar aan: “Daarom willen we medewerkers zo bewust mogelijk met veilig voedsel bezig laten zijn. Hiervoor laten we onze medewerkers een e-learning volgen. Ook doen we ieder jaar interne audits om te kijken of we de norm halen. Zo blijven we samen bouwen aan een gezond Sterk Huis met veilig voedsel voor iedereen.”

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis