Ambulant hulpverlener in coronatijd

ambulant hulpverlener aan het werk

Hoe gaan wij bij Sterk Huis om met de corona crisis? Onze medewerkers bloggen de komende weken over hun ervaringen in deze bijzondere tijd. Vandaag is Margot Bak aan het woord. Margot is ambulant hulpverlener en team coördinator. De corona-tijd brengt wat uitdagingen met zich mee. Hoe ervaart Margot dit?

“Mijn ambulante werk voor de 24/7 groepen waar kinderen tijdelijk verblijven is sinds de coronacrisis best wat verandert. Ik zie dat de groepen onder druk staan doordat de maatregelen in acht moeten worden genomen. Iedere dag zoeken is het naar een goede en veilige dag structuur. Er zijn door ziekte/ maatregelen ook minder vaste gezichten op de groep. Door het opschroeven van maatregelen, wisseling in onbekend personeel kan dit voor de jongeren angst en onzekerheid meebrengen. We merken dat jongeren bijvoorbeeld sneller ‘uit hun raampje’ gaan, zijn sneller geprikkeld en bereid weg te lopen.”

De frontlinie

“De ambulant hulpverleners staan als eerste stand-by om in te vallen op de groepen waaraan ze zijn gekoppeld. Zo zien de kinderen gelukkig niet altijd gelijk een vreemd gezicht. Dit vraagt wel enorm veel van de werkers, maar gelukkig is iedereen bereid om mee te denken naar oplossingen. Je ziet hierdoor dat het werk wat we nu doen, echt frontlinie werk is. Dit is mooi om te zien. Er ontstaan nieuwe dynamieken en initiatieven en er wordt buiten de kaders gedacht. De ambulant werkers zijn veel vanuit huis aan het werk, maar sinds deze coronacrisis ook intensiever op de groep te vinden. Ze denken mee in hoe ze de groep kunnen ontlasten. Zo worden er taarten gebakken voor een op een aandacht. Collega’s nemen hun hond mee om een wandeling te kunnen maken. En werkers passen op pleegkinderen, zodat pleegouder het kind ook een op een aandacht kan geven. Deze tijd vraagt letterlijk om een flinke dosis aan creativiteit!”

Grote bereidheid

“Wat ik eruit vind springen de afgelopen weken is de bereidheid die ik voel van collega’s om een stapje extra te zetten. Collega’s denken mee hoe we onze hulpverlening gewoon draaiende kunnen houden. Het is echt alle hands aan dek! De flexibiliteit van werkers is enorm! Maar de coronacrisis heeft natuurlijk ook mindere kanten. Het is jammer dat de ambulant werkers elkaar niet kunnen zien voor een korte afstemming of spar moment. Hierdoor is het teamgevoel wat minder aanwezig.”

Werkbezoek wethouder

“Vorige week kwam wethouder Dols op bezoek bij Sterk Huis om te zien hoe wij als organisatie in deze crisis de zorg vormgeven. Mijn verhaal werd met enthousiasme ontvangen. De wethouder gaf aan het erg knap te vinden hoe hard wij werken en hoe flexibel wij ons opstellen om de jongeren toch de zorg te leveren die ze nodig hebben. Als reactie gaf hij aan dat hij gaat onderzoeken of het onderwijs een stapje richting onze kant kan doen ter ondersteuning, zodat het niet alleen vanuit ons hoeft te komen. Ook gaf hij het aanbod ons te ondersteunen in praktische oplossingen van knelpunten en open te staan voor alle vragen waar wij nu en in latere tijden door deze crisis tegen aan lopen. Hij wil graag meedenken wat mij het gevoel gaf dat we deze crisis samen doorkomen. Bij het afronden bedankten we elkaar en kregen we nog een worstenbroodje, wat attent! “

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis