Ambassadeur van Sterk Huis

‘ Een meisje van veertien vertelde dat ze voor het eerst in haar leven gelukkig was’

Betrokken ambassadeurs. Mensen die Kompaan en De Bocht een warm hart toedragen en gedreven zijn om samen met ons het verschil te maken: van hen moeten wij het als organisatie hebben. Annemiek van Puijenbroek is zo iemand. Als voorzitter van de Annetje van Puijenbroek Stichting en bestuurslid van de Vrienden van Sterk Huis, maar vooral als persoon is zij doordrongen van de urgentie van goede hulpverlening. Hulp voor jonge vrouwen, kinderen en gezinnen. “Er is niets mooier dan mensen weer een toekomst kunnen geven.”
Annemiek is vanaf het begin betrokken bij de totstandkoming van Sterk Huis. “Een plek waar alles samenkomt”, zoals ze het zelf noemt. Maar haar band met Kompaan en De Bocht gaat verder terug in de tijd. “De Bocht zit een beetje in mijn genen. Dat komt door mijn moeder. Zij zette zich met hart en ziel in voor de jonge moeders die bij ons in het gezin kwamen werken in de huishouding. Meisjes bij wie het gevoel van eigenwaarde en veiligheid in hun relatief korte leven vaak al flinke deuken had opgelopen. Want het was geen ongedwongen moederschap wat zij hadden. Een warm nest zoals ik dat als kind kende, was voor hen meestal niet weggelegd. Soms mocht ik mee naar De Bocht en daar merkte ik dat het ook anders kon zijn. Maar ik voelde er ook een warme sfeer. Precies die sfeer die mij als kind een fijn gevoel gaf, ervoer ik enkele jaren terug tijdens een rondleiding opnieuw. Dat was voor mij zo’n bevestiging van waar Kompaan en De Bocht voor staat. Het begeleiden van moeder en kind, het zorgen dat de moeder een toekomst krijgt, met beide voeten op de grond komt en haar plek in de samenleving terugkrijgt. Dat gebeurt nog steeds en dat is zo veel waard.”

 

‘Je geeft, maar je krijgt ook zo veel terug’

Goed gevoel

“De persoonlijke verhalen doen mij enorm veel. Enerzijds denk ik: jeetje, ik heb het allemaal maar gekregen, maar anderzijds wil ik meteen het verschil maken. Soms springen de tranen mij in de ogen als ik hoor wat iemand heeft meegemaakt en ik ben er ook weleens een dag kapot van geweest. Maar het is belangrijk dat je het ziet, want de hulp moet er wel zijn. De hele organisatie doet zo’n appèl op je. Je geeft, maar je krijgt ook zo veel terug: als je een meisje van veertien jaar hoort zeggen dat ze voor het eerst in haar leven echt gelukkig is. Toen De Bocht vorig jaar zeventig jaar bestond, ontmoette ik een paar vrouwen die zelf geboren waren in De Bocht. Zij droegen een heel positieve boodschap uit over de goede start die zij in De Bocht hebben gehad en lieten mij foto’s zien van vroeger. Het is natuurlijk lang niet altijd makkelijk, maar ik proef uit al mijn gesprekken met bewoners dat mensen zich hier goed voelen. Ik weet dat daar ontzettend hard voor gewerkt wordt en dat raakt mij diep.”

‘Je mag best iets verwachten van bedrijven die maatschappelijk

verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben’

‘Het gaat niet alleen om het grote geld,

eigenaarschap in de directe omgeving is essentieel’

Sterk Huis

“De gedachte achter Sterk Huis en de positieve insteek maken mij een ontzettend enthousiaste ambassadeur. Ik ben ervan overtuigd dat het een succes wordt. Alles komt er samen: veiligheid, warmte, rust en vakkundige hulp. Toen ik als lid van de Vrienden van Sterk Huis zocht naar fondsen, heb ik dan ook bij mijn eigen stichting aangeklopt. Voor de Annetje van Puijenbroek Stichting is het bevorderen van sociale cohesie een van de belangrijkste doelen en dat is ook wat Sterk Huis ambieert. Bij het ‘verkopen’ van dit verhaal gaat het ook om die boodschap, want niemand subsidieert nog stenen of gebouwen. Fondsen en bedrijven staan ervoor open om te investeren in ontwikkeling. Zij willen met hun steun een statement maken. Het bedrijfsleven kan veel meer doen, daar geloof ik echt in. Je mag best iets verwachten van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel hebben. Maar ik vind ook dat organisaties die steun zoeken, zich sterk moeten positioneren en een plek moeten durven innemen. Vooral voor het verkrijgen van lokaal commitment is dat belangrijk. Het gaat niet alleen om het grote geld, juist eigenaarschap in de directe omgeving is essentieel om steun te krijgen.”

Annetje van Puijenbroek Stichting

Met het ondersteunen van individuen en kleinere organisaties, projecten en initiatieven creëert de Annetje van Puijenbroek Stichting meer betrokkenheid en samenhang onder de inwoners van de gemeenten Goirle en Hilvarenbeek. De stichting geeft dit uitgangspunt vorm door zich in te zetten voor mens, natuur en cultuur.
Meer weten? Kijk op www.stichtingannetje.nl

Word ook ambassadeur!

Wilt u net als Annemiek een steentje bijdragen aan een warm en veilig huis?
Neem dan contact met ons op via sterkhuis@kompaanendebocht.nl of 013 751 12 13.

Bekijk het artikel in STERK Magazine 3

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis