Younes (16) gaat volgend jaar naar zijn examenjaar en maakt grote kans om te slagen. Maar hij was niet altijd een brave jongen. Op straat lagen voor hem verkeerde verleidingen op de loer. Gezinscoach Mohammed gaf Younes tips om die verleidingen te weerstaan. Die tips deelt Younes graag, om ook jou vooruit te helpen.

1. Vraag waarom

Als je boos bent, reageer je zonder na te denken. Ik heb in de klas met tafels gegooid, alleen maar om een punt te maken. Leer jezelf aan dat je eerst vraagt: ‘Waarom ben ik boos?’ Dan voorkom je dat je problemen krijgt.

2. Blijf eerlijk

Ik heb nog steeds last van leugens van jaren geleden. Tegenwoordig lieg ik niet meer. Ik ben eerlijk tegen mijn ouders, leraren en vrienden. Mensen weten wat ze aan me hebben. Beter de harde waarheid, dan dat je gaat liegen.

3. Ben rechtvaardig

Oordeel niet te snel, mensen kunnen je verrassen. Help anderen wanneer ze hulp nodig hebben. Dat betaalt zich terug wanneer je het zelf een keer zwaar hebt. Maar let op: helpen met problemen is iets anders dan problemen overnemen.

4. Wees kritisch

Ik dacht vaak dat mensen de pik om me hadden omdat ik een Marokkaan ben. Soms klopte dat, maar eerlijk is eerlijk, vaak ook niet. Ben kritisch naar jezelf en bekijk eerst wat je aandeel in een situatie is, voordat je je aangevallen voelt.

5. Toon respect

Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Hetzelfde geldt voor waar je woont. Ook al voel je dat je thuishoort in Marokko, Turkije, Suriname of waar dan ook, vergeet nooit waar je je brood eet.

6. Check magister

Niet iedereen is er blij mee. De app waarmee ouders direct kunnen zien of je huiswerk hebt, wanneer je toetsen hebt en welke punten je haalt. Maar sinds mijn moeder vanaf de zijlijn meekijkt, gaat het allemaal stukken beter op school.

Extra ondersteuning van mohammed?

Sommige jongeren hebben naast de opvoeding van hun ouder(s) of verzorger(s) net even een extra steuntje nodig. Bijvoorbeeld op school of in de omgang met gezinsleden en vrienden. Mohammed Souidi kan hier als gezinscoach van Sterk Huis bij ondersteunen. Meer weten?

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis