‘We waren alle vier meteen verliefd’

‘We waren alle vier meteen verliefd’

Je huis openzetten voor een kind van een ander. Het heeft het leven van Marleen en Erik de Ridder in Tilburg enorm verrijkt. ,,Wij waren alle vier meteen verliefd op hem.”

Bron: Brabants Dagblad 16 mei 2018
Door: KIM SPANJERS

Erik de Ridder, die naar verwachting eind deze maand weer als CDA-wethouder wordt geĆÆnstalleerd in Tilburg, zette samen met zijn vrouw Marleen hun huis open voor een pleegkind. ,,Het is fijn om het verschil voor een kind te kunnen maken waar het nodig is.” Sterk Huis Pleegzorg begeleidt nu vijfhonderd gezinnen in Midden-Brabant en zoekt nog altijd nieuwe pleegouders. Binnenkort is er weer een informatieavond.

Drie jaar woont hun pleegzoon nu bij het gezin De Ridder. Hij was pas twee jaar oud toen hij bij Marleen en Erik de Ridder kwam wonen. De twee eigen kinderen van nu 10 en 8 jaar kregen er een jonger broertje bij en dat vonden ze fantastisch. ,,Toen we op bezoek gingen bij zijn vorige pleeggezin zaten we met zijn vieren op de bank”, vertelt Marleen. ,,Hij rommelde wat in de kamer en kwam op een gegeven moment precies tussen ons inzitten. Dat ging heel natuurlijk.”

Ā Impact
Het in huis nemen van een pleegkind betekent enorm veel, zo weet het echtpaar inmiddels. ,,Je wordt heel goed voorbereid door Sterk Huis (toen nog Kompaan en de Bocht geheten, red.). In zeven avonden krijg je een hele intensieve begeleiding. Met huiswerk. Je kunt altijd hulp inschakelen en je hebt ook contact met andere pleegouders. En dan nog is het moeilijk in te schatten wat de impact is op je gezin en op het pleegkind.”

Die eerste periode ging het bijvoorbeeld heel erg goed. Het jongetje deed hartverscheurend zijn best om in het gezin te passen. ,,Dan brachten we hem ‘s avonds naar bed en als we in de ochtend de deur openmaakten, lag hij er nog precies hetzelfde bij”, geeft Marleen een voorbeeld. ,,Je hoorde hem helemaal niet. Het heeft maanden geduurd voordat hij op zijn zij durfde te gaan liggen.”

Het is alsof de hechte olievlek die het gezin was door een druppel water werd doorbroken. ,,Die olievlek moest zich weer sluiten. We moesten een nieuw gezin worden”, omschrijft Erik het proces. ,,Ik had toen geen werk en ik heb verder alles afgezegd. In een half jaar tijd heb ik Ć©Ć©n keer een oppas geregeld. Verder was ik altijd thuis.” Marleen: ,,Ik heb me helemaal op die hechting ‘gestort’.”

Ā Opgroeien
Tot zover even de rozengeur. Na een jaar merkte het echtpaar De Ridder dat hun pleegzoon onrustig werd, zoekende, zo leek het. Een spel van aantrekken en afstoten. Marleen: ,,Dat was moeilijk want je stopt er zoveel energie in en dan voelt het steeds als een deksel op je neus.” Erik: ,,Daarbij kwam de vraag waar hij verder zou opgroeien, bij zijn biologische ouders of in ons gezin. De ouders hadden problemen, maar waren die aan het oplossen. De rechter moest daarover beslissen en dat was een spannende tijd voor ons, voor de ouders en het kind. Weten waar je gaat opgroeien, is zo belangrijk voor elk kind.”

Van de 18.000 kinderen die jaarlijks bij een pleeggezin worden geplaatst, loopt het in 25 tot 30 procent van de gevallen mis. De belangrijkste oorzaken zijn het gedrag van het kind en de relatie met de ouders. Want dat is soms best lastig en confronterend voor de ouders en voor ons, vertelt Erik.

Ā Relatie
,,De kinderen noemen ons natuurlijk papa en mama. Op een gegeven moment vond hij het vreemd om ons Erik en Marleen te noemen. Vanzelf begon hij ook met papa en mama. Daar hebben we het met de ouders wel over gehad en dat is niet makkelijk”, aldus Marleen. Erik: ,,We hebben steeds benadrukt dat we niet de plek van de ouders in willen nemen. Dat hij gewoon twee papa’s en mama’s heeft. En daar is hij nu ook trots op.”

Ā Samenwerken
Verder gaat het heel goed hoor, die relatie met de ouders. Erik: ,,We horen veel verschillende ervaringen, maar wij hebben daar geluk mee gehad. We doen allemaal wat goed is voor het mannetje. Pleegzorg betekent samenwerken met ouders en hulpverlening. Dat goed met elkaar doen, is best ingewikkeld. Het gaat niet alleen om het zorgen voor het kind, er komt veel meer bij kijken.”

Dat Erik en Marleen dit verhaal nu vertellen, daar hebben ze over na moeten denken. ,,Omdat het kind hier niet bewust voor kan kiezen.” Het echtpaar De Ridder doet het toch omdat ze van zoveel mensen horen dat het bijzonder is dat ze hun huis hebben opengezet voor een extra kind. En dat velen er weleens over nagedacht hebben, maar dat dan niet doorzetten.

Marleen: ,,Wij willen laten zien dat je met je gezin ook veel voor een ander kunt betekenen naast een druk en werkend gezinsleven. Je eigen kinderen houden je een spiegel voor. Van een pleegkind leer je nog veel meer over wat je zwakke en goede punten zijn. Hij is echt een verrijking van ons leven.”

De informatieavonden over pleegzorg zijn op 22 mei, 26 juni en 4 september, van 20.00-22.00 uur in MFA het Spoor, Schaepmanstraat 36 in Tilburg. Aanmelden kan via pleegzorg@sterkhuis.nl of 013-5309400.

 

Meld je hier aan voor de Job Alert

logo-sterk-huis